Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:42, 28. 4. 2023.

| Kultura

Niš i Nju Orleans zajedno proslavljaju Dan džeza

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Nišvil koncert muzej; foto: Nišvil
Koncerti i brojni nastupi na Svetski dan džeza; foto: Nišvil

Deo svetske proslave Dana džeza, koja se održava u Nju Orleansu, biće ove godine i Niš - ispred Nišvil džez muzeja nastupiće domaći bendovi, a glavna zvezda biće pijanistkinja Kejli O’Doerti, koja će predstaviti svoj omaž Lil Hardin Armstrong. Publika će proslavu moći da prati u nedelju, 30. aprila, uz koncerte uživo i virtuelno.

Iz Nišvila najavljuju da će ove godine biti deo virtuelne proslave Svetskog dana džeza, na poziv džez muzeja iz Nju Orleansa.

Publika u Nišu će moći da čuje i glavnu zvezdu ove proslave - nastupiće Kejli O’Doerti, pijanistkinja, kompozitorka, aranžerka i edukatorka iz Njujorka, koja će predstaviti svoj omaž Lil Hardin Armstrong, džez pijanistkinji i supruzi Luj Armstronga. Nišvil džez koncert muzej; foto: Nišvil.jpeg Koncerti i brojni nastupi na Svetski dan džeza; foto: Nišvil

Poziv je upućen menadžerki Nišvilla u Americi, Jeleni Ivanjac, kao rezultat saradnje izmedju Nju Orleans džez muzeja i Nišvilla koja je započeta pre par godina. Virtuelna proslava uključiće brojne izvodjače iz sveta, a pored muzike biće prezentovana i predavanja, kao i arhivski snimci koji reflektuju globalni uticaj džez muzike i kulture - najavljuju.

Najavljuju i uživo nastupe bendova iz Srbije i Niša - Eyot, Nišville Rojaze Orchestra, Nenad C. & Numismatica i Coffe Shop Kollective.

Biće to izvanredna prilika da se prikaže koliko daleko doseže uticaj muzike čiji su koreni upravo u Nju Orleansu, kao i da se promovišu muzičari koji su već zakoračili van granica Srbije, a sada će se čuti i videte i preko Atlantika - ističu.

Proslavu će publika moći da prati na Fejsbuk nalozima Nju Orleans džez muzeja i Nišvil džez festivala, a početak je u nedelju, 30. aprila, od 17 sati.

Pre početka zvanične proslave u SAD, Nišvil će u Nišu ispred Džez muzeja organizovati koncert od 13 sati, a najavljuju nastupe bendova Moba i Romajam orchestra.

Moba će premijerno izvesti autorske kompozicije Miše Pavlovića, a Romajam orchestra omaž legendi romske muzike Šabanu Bajramoviću - najavljuju.

Iz Nišvila kažu da očekuju nastavak saradnje sa džez muzejem iz Nju Orleansa i još nekoliko velikih zajedničkih projekata i međusobnih gostovanja, kao i da su u toku pregovori da već na ovogodišnjem festivalu u Nišu predstave deo svog muzejskog programa.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Joe

    20:12 // 29. 4. 2023.

    Sačuvaj me boze od niških "džezera"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: