Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 2. 9. 2014.

| Kultura

"Niš je prestonica morskih konjića"

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
konjic1
Maria Dubin je morskog konjića naslikala na niškoj železničkoj stanici; Foto: Nataša Disić

Iako je danska umetnica Maria Dubin morske konjiće naslikala širom Evrope, Amerike, u Meksiku i drugim zemljama, u Nišu ih ima najviše, čak 23, pa se on može smatrati, kako ona kaže, prestonicom morskih konjića.

Oni se nalaze na fasadama nekih zgrada u Nišu, u podzemnom prolazu, na železničkoj stanici, u školi “Kralj Petar Prvi” i drugim zanimljivim i skrivenim lokacijama.

Maria Dubin, čija je izložba radova do sutra otvorena u Galeriji Društva arhitekata Niša, kaže da slika morske konjiće jer su “ta stvorenja sama po sebi poruka”.

konjic1 Konjići pored i u prostoru Turističke organizacije Niša; Foto: Nataša Disić

- Morski konjić je u isto vreme mitsko biće i životinja, odnosno riba. To je životinja koja budi našu maštu jer mnogima izgleda nestvarno - objašnjava Dubin.

Ona kaže da je prvi put naslikala morskog konjića pre 2 godine u Meksiku, a da je nakon toga odlučila da će gde god ode ostaviti sliku ove životinje i time povezati svet.

- Moje slike ove životinje intrigiraju ljude i povezuju ih. Nedavno mi se javila Britanka koja želi da krene u potragu za slikama morskih konjića oko sveta. Rekla sam joj da prvo mora doći u Niš koji je prestonica - ističe danska umetnica.

konjic1 Konjići i u OŠ "Kralj Petar Prvi"; Foto: Nataša Disić

Danska umetnica prvi put je došla u Niš 2012. godine kao kreativni direktor projekta “Novi Niš”. Njen zadatak je, kako objašnjava, da prepozna kreativnu snagu Niša, uklopi je u dizajn ovog projekta i intergriše umetnost u objekte.

- Protekle 2 godine dolazim u Niš skoro svakog meseca na par dana. Tokom tog vremena upoznala sam vašu zemlju, posebno Niš, a ljudi koje sam upoznala i njihova kreativna snaga ispirisali su me. Imam utisak da je Niš kreativni centar Srbije - kaže ona.

Ona dodaje da joj je Niš “prirastao za srce”, da je intrigira i da je definitivno prestonica morskih konjića jer svaki put kada poseti ovaj grad naslika bar jednog.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rahab

    08:53 // 25. 10. 2014.

    Divni su!

  • Shaft2

    08:41 // 25. 10. 2014.

    Au bas smo 'specijalni'!!! Ni manje ni vise nego 23!!!! Ako - nek se igra.

  • E

    07:23 // 25. 10. 2014.

    Stvarno kakva glupost. Konjic je divno stvorenje ali naslikati ga po celom Nisu!!! I to bas pored turisticke organizacije Nisa?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: