Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 22. 10. 2018.

| Kultura

Niš kao grad gost na beogradskom Sajmu knjiga

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
sajam knjiga beograd
Niš drugi grad gost beogradskog sajma; foto: Jovan Popović (wikimedia).

Na upravo otvorenom 63. Sajmu knjiga u Beogradu kao grad gost Niš će u petak 26. oktobra predstaviti svoje celokupno književno stvaralaštvo kroz prezentaciju izdanja niških ustanova i izdavačkih kuća, promociju književnih nagrada i poznatih pisaca.

Prema rečima gradske većnice za kulturu Jelene Mitrovski, Niš će imati celodnevni program, a predstaviće se naslovi Univerziteta, Niškog kulturnog centra, Narodne biblioteke “Stevan Sremac” i Univerzitetske biblioteke.

Promovisaće se i sabrana dela Branka Miljkovića, niška filmska literatura, časopis “Gradina”, a predstaviće se i književne nagrada Niša o kojima će pričati njihovi dobitnici.

Imamo štand od 30 metara kvadratnih u hali 4. Svaka ustanova i insititucija će imati svoje vreme da predstavi ono što radi - kaže većnica Mitrovski.

Na platou “Branko Miljković” na beogradskom Sajmu će se Niš predstavljati do 28. oktobra, a petak će biti rezervisan za promocije.

Od 10 sati će se predstaviti Udruženje romskih književnika, dok će od 12 sati biti promovisana dečija literatura NKC-a, “Šah-mat nasilju u bajkinom džepu“, autorke Marije Ranđelović, i “Bajkin džep“ Biljane Vujović.

Izdanje “Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1918. godine“ biće predstavljeno od 12:30, a pola sata kasnije svoja izdanja predstaviće Centar za crkvene studije, Međunarodnog centra za pravoslavne studije i Centra za vizantijsko-slavenske studije Univerziteta u Nišu, a jedan od govornika biće episkop niški Arsenije.

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša predstaviće od 14 sati produkciju svojih članova i autore koji su tokom 2018. godine dobili književna priznanja za svoj rad.

Od 15 sati će biti promovisana dela niškog Univeziteta, organka SANU u Nišu i Univerzitetske biblioteke, a od 16 sati se predstavlja niška filmska literatura.

Na beogradskom sajmu biće predstavljena i nova izdanja “Medivesta”, a o njima će pored književnih kritičara govoriti autori - Dejan Stojiljković, Vladimir Vučković, Zoran Pešić i Velibor Petković.

Književnici Petar Matović, Enes Halilović, Zvonko Karanović i Gordana Maletić, kao laureati nagrada Niša, govoriće upravo na predstavljanju priznanja “Branko Miljković“, “Stevan Sremac“, “Ramonda serbika“ i “Mali cvet“.

63. Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoren je juče i trajaće do 28. oktobra. Ovogodišnji slogan sajma je “Radost čitanja“, a zemlja počasni gost je Kraljevina Maroko.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: