Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:24, 9. 9. 2016.

| Kultura

Niš nedelju dana u znaku Makedonije

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
glavna pošta voždova niš
Niš domaćin; foto: JV / Vanja Keser

Predstava, nastupi horova, izložba i festival makedonskih filmova očekuju Nišlije od 10. do 17. septembra na tradicionalnim Danima makedonske kulture koji se održavaju povodom 8. septembra, makedonskog Dana državnosti.

Manifestacija će biti otvorena u subotu od 20 sati u Lutkarskom pozorištu kada će nastupati nacionalni ansambl “Toše Proeski” iz Kačareva, kao i omladinski hor “Gracija” iz Niša, koji će između ostalog izvoditi makedonske narodne pesme.

Društvo likovnih umetnika Makedonaca u Srbiji” prikazaće svoje radove na izložbi koja će biti otvorena u subotu od 17 sati u galeriji NKC-a i trajaće do 17. septembra.

Naročita “poslastica” za ljubitelje makedonske kulture pripremljena je u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, pa će od 12. do 14. septembra biti prikazana tri makedonska filma: “Senke”, “Iluzija” i “Preko jezera”.

Urednik filmskog programa NKC-a Dejan Dabić kaže da je reč o filmovima koji imaju međunarodne reference i na najbolji način reprezentuju makedonsku kinematografiju iz perioda nakon što je ova država proglasila nezavisnost.

“Senke” Milča Mančevskog kombinuje horor sa istorijskom pričom o egzodusu egejskih Makedonaca. Ostvarenje “Iluzija” govori o posttranzicionom periodu iz vizure jednog dečaka. Film je imao dosta uspeha na severnoameričkim festivalima, a u njemu igraju i glumci iz Srbije i Bosne, Nikola Đuričko i Mustafa Nadarević - kaže Dabić.

Ljubav dvoje Makedonaca tema je filma “Preko jezera”, o paru koji biva razdvojen zatvaranjem granice 1948. godine, pa mladić kreće iz Makedonije čamcem ka svojoj ljubavi koja je u Albaniji.

Projekcije počinju od 19 sati, a filmovi su titlovani.

Manifestaciju će 17. septembra u Pozorištu lutaka od 20 sati zatvoriti pozorišna grupa “Mirko Ginev” iz Demir Kapije predstavom “Čorbadži Teodos”.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Za sve što lupaju minuse:

    01:14 // 11. 9. 2016.

    Svoju negativnu energiju usmerite na nešto konstruktivno! Inače će vam se vratiti u nedra! Šta je loše u pesmi, igri, pozorištu, slikarstvu, filmu?!

  • Makedonsko devojche

    01:11 // 11. 9. 2016.

    Mogu samo da nas mrze, oni shto nas ne voleeee!

  • Димчо

    17:27 // 9. 9. 2016.

    Браво бе за Нишлије,убав догађај и сите Македонци да се окупе,да песна се запеје,оро бе да поиграме.

    • ;)

      18:59 // 9. 9. 2016.

      i kadeif da poslužite

    • ;)

      21:46 // 9. 9. 2016.

      a gde je tu mastika da note lakše klize?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: