Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 24. 1. 2014.

| Kultura

Niš obeležava 8 decenija od rođenja Miljkovića

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
branko.jpg
Branko Miljković rođen je 1934. godine.

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu 29. januara, na kojoj će između ostalih govoriti akademik Matija Bećković, počeće obeležavanje 8 decenija od rođenja Branka Miljkovića.

O jednom od najistaknutijih pesnika srpske književnosti, na Akademiji će govoriti dosadašnji dobitnici Brankove nagrade, a posetiocima će biti predstavljen i disk "Uzalud je budim" sa Miljkovićevim razgovorom za Radio Beograd.

- Akademija je samo početak programa kojim će se različitim događajima do kraja godine obeležavati značajna godišnjica od rođenja našeg pesnika - kaže Aleksandar Cvetković, predsednik Odbora za proslavu ovog jubileja.

Kako je on najavio, u martu će biti otvoren konkurs za Brankovu stipendiju na kom će moći da učestvuju doktorandi sa tezom vezanom za opus Branka Miljkovića.

Prema planu Odbora, sredinom juna, na dan početka naučnog skupa u čast Branka Miljkovića na Filozofskom fakultetu, u Nišu će biti otvorena i njegova spomen-soba.

- Obezbedili smo sredstva za sobu, a do kraja godine trebalo bi da budu izdata i Brankova sabrana dela - najavljuje Cvetković.


Branko Miljković rođen je 1934. godine u Nišu, a 1953. sa roditeljima se preselio u Beograd. Sedam godina kasnije dobio je Oktobarsku nagradu Beograda za zbirku pesama "Vatra ili ništa".

Zatim se preselio u Zagreb da radi kao urednik kulture u Radio Zagrebu, a već naredne godine pronađen je obešen o drvo u zagrebačkom parku. Tada je imao 27 godina.

Do danas nije sa sigurnošću utvrđeno da li je reč o samoubistvu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miomir Jevtovic

    13:31 // 25. 1. 2014.

    Бранко Миљковић се родио у Нишу 29. јануара 1934. године. Бранков отац Глигорије (1907) пореклом је из Гаџиног Хана, а мајка Марија (1908. рођена Браило) из села Трбоуња код Дрниша у Хрватској. Имао ј

  • Jelena Kovacevic

    12:57 // 25. 1. 2014.

    Da, rodjen je u Zaplanju, nadjen mrtav u jednom parku u Zagrebu - obesen o granu drveta nize visine od Brankove - znaci vesanje je iscenirano; istrage ozbiljne nije bilo radi "mira u Jugoslaviji".

  • Branko Savić

    16:15 // 24. 1. 2014.

    Branko Miljkovic je roddjen 1934, ali ne u Nisu, vec u Gornjem Dusniku, opstina Gadzin Han, a u to vreme opstina Donji Dusnik - Zaplanje. Postoji i njegova rodna kuca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: