Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 3. 9. 2023.

| Kultura

Niš od ponedeljka balkanska prestonica pozorišta - počinje "Teatar na raskršću"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
teatar na raskršću
Festival počinje u ponedeljak; foto: T. R.

Četvrti Festival drame i pozorišta Teatar na raskršću počeće u ponedeljak, 4. septembra i trajaće do nedelje, 10. septembra. Niška publika imaće priliku da u Narodnom pozorištu pogleda šest takmičarskih i jednu revijalnu predstavu.

Narodno pozorište Ukupno sedam predstava; foto: FB Narodno pozoriste Niš Otvaranje Teatra na raskršću zakazano je za ponedeljak, 4. septembar, od 20 sati kada će publika moći da pogleda predstavu Magbet beogradskog Narodnog pozorišta, u režiji Jagoša Markovića, kojom će biti otvoren i takmičarski deo Festivala.

Za drugo veče Festivala selektor Spasoje Ž. Milovanović, koji je odabrao svih šest predstava za glavni deo Festivala, izabrao je komad Škrtac zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, koju je režirala Dora Ružđak Podolski.

Glumci niškog Narodnog pozorišta treće večeri Festivala odigraće predstavu Noćna frajla, dok je za četvrto veče zakazana predstava Gospođica, Narodnog pozorišta Republike Srpske, koju je režirala i adaptirala Đurđa Tešić.

Naredne večeri na repertoaru je predstava Pokojnik u režiji Egona Savina, koju će izvesti Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat, a poslednje takmičarske večeri publici će se predstavom Lepa Vida predstaviti Gledališče Koper - Teatro Kapodistrija iz Slovenije i Slovensko stalno gledališče iz Trsta, u režiji Marjana Nećaka.

Noćna frajla "Noćna frajla" 6. septembra; foto: Nikola Milosavljević Na zatvaranju Festivala publika će imati priliku da premijerno u Niš pogleda predstavu Đovani Bokača, Dekameron u režiji Dejana Projkovskog, rađenu u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica, Kulturnog centra Bar i Narodnog pozorišta Niš.

Tom prilikom biće svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Organizatori najavljuju i bogat prateći program - razgovore o predstavama, tribine, promocije knjiga, koji počinje od utorka, 5. septembra, i održavaće se svakog dana od 18 sati u foajeu Narodnog pozorišta.

Teatar na raskršću od ove godine ima status manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad Niš.

Cena kompleta karata glavnog programa Festivala koji obuhvata ukupno šest predstava je 3200 dinara, dok je cena pojedinačne karte za glavni program od 700 dinara do 1200 dinara, u zavisnosti od predstave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ivan

    11:36 // 3. 9. 2023.

    Odličan festival!

  • Pera

    10:58 // 3. 9. 2023.

    Oribajte gelendere na balkonu da ponovo budu bele boje, obrišite decenijsku prašinu sa reflektora i zvučnika, usisajte stolice i osvežite ih malo! Bruka za (ne)radnike pozorišta. Samo parazitirate i čekate platu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: