Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 1. 5. 2015.

| Kultura

Niš proslavio Svetski dan džeza

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
dzez
"Putovanje" kroz istoriju džeza; foto: Vanja Keser

Koncertom “Vojislav Ilić kvinteta“  i džez sešnom, u klubu “Feedback“ u Nišu, sinoć je obeležen  30.april, Internacionalni dan džeza.

Organizatori “Nišvil“ festivala su i ove godine publici u Nišu priredili manifestaciju koja ističe značaj džez muzike i pridružuje se globalnoj akciji podsećanja na velika džez imena.

Najpre su mladi muzičari, učesnici projekta “Džez – multikulturalni izraz“,  pokazali veštim improvizacijama da ova vrsta muzike ne poznaje granice kada su godine u pitanju, kao i da je Niš grad koji sve više neguje kulturu džeza.

Iskusni niški muzičari, okupljeni oko pijaniste Vojislava Ilića, ljubitelje džeza vodili su muzikom kroz razne epohe stvaralaštva, počev od najstarijih džez klasika. Ritam sekcija u sastavu Vlada Karadžov i Đorđe Hartl, koji je na mestu bubnjara zamenjivao svog oca, učinili su da se atmosfera nekadašnjih klupskih nastupa prenese na omladinu koja tek formira svoj muzički ukus.

svetskidandzeza4 foto: Vanja Keser

Pokušavamo da održimo tradiciju svetskog dana džeza i to radimo već četiri godine ovde u “Fidbeku”. Puno se mladih muzičara priključilo projektu i trebalo bi to narednih godina omasoviti i u drugim gradovima. Čini mi se da je ove godine najveća poseta u odnosu na ranije godine i mislim da se stvorila tradicija” rekao je direktor ”Nišvila” Ivan Blagojević.

Sudeći po reakcijama prisutnih najveću pažnju privukle su spontane improvizacije tokom džez sešna. Priliku da pokažu svoje virtuozne sposobnosti na instrumentima imali su i posetioci. Interakcija između muzičara, publike i same muzike upravo je tokom džez sešna pokazala svoj maksimum i posvedočila u prilog tome da džez način života ne poznaje šablone.

UNESCO je 30. april proglasio za  Međunarodni dan džeza u novembru 2011. godine. Prvo obeležavanje bilo je već naredne godine u Parizu uz zalaganje Herbija Henkoka, džez pijaniste i UNESCO ambasadora dobre volje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: