Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 31. 8. 2017.

| Kultura

Niš prvi u Srbiji video “Senke nad Balkanom”

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
bjelogrlić
Od oktobra na malim ekranima; foto: printskrin "Senke nad Balkanom"

Pilot epizoda nove serije Dragana Bjelogrlića prikazana je na zatvaranju 52. Filmskih susreta. Niška publika imala je priliku da prva u Srbiji pogleda početak ove istorijsko - detektivske priče, a televizijska premijera najavljena je za oktobar 2017.

Radnja serije smeštena je u buran period srpske istorije, u dvadesete godine prošlog veka, pred jedan od prelomnih događaja “u životu” Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ubistvo hrvatskog poslanika Stjepana Radića u Skupštini. Režiser i glavni glumac “Senki nad Balkanom” Dragan Bjelogrlić objašnjava da je s posebnom namerom za srpsku premijeru serije izabrao Niš.

Ne vidim nijedan drugi filmski festival u Srbiji koji može da konkuriše niškom, ja nisam imao nikakve dileme gde treba prvi put u Srbiji pustiti seriju. Ovo je jedinstveni festival u svetu koji je posvećen glumcima, a mi se uvek u Nišu lepo osećamo - rekao je Bjelogrlić.

bjelogrlic Glavni glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić pred Nišlijama; foto: Vanja KeserOn seriju definiše kao “istorijsko - fikcionalnu” dramu sa elemementima mistike. Iako je, kako kaže, uzore imao u popularnim stranim serijama kao što su "Broadwalk Empire", "True detective" i "Peaky Blinders", Bjelogrlić ističe da je serija “autentično naša” i da je “filmski posvećena” jugoslovenskom “crnom talasu”, kao “zlatnom dobu” domaće kinematografije, i autorima kao što su Živojin Pavlović, Slobodan Šijan i Dušan Makavejev.

Kao ključnu i još jednu posebnu vezu Niša i “Senki nad Balkanom”, Bjelogrlić je istakao glavnog scenaristu serije, niškog pisca Dejana Stojiljkovića i njegov, kako je naveo, “prepoznatljiv” rukopis.


Dejan Stojiljković i "Kafana kod Nišliju"

Najveći deo scenarija napisao je niški pisac Dejan Stojiljković, kojem je ovo prvi ekranizovani tekst, i koji je istakao zadovoljstvo zbog srpske premijere serije u Nišu.

Ima dosta Niša u seriji, u beogradsku Jatagan malu tog doba došlo je mnogo južnjaka, a jedna od glavnih lokacija u seriji je “Kafana kod Nišliju”. Njen vlasnik je Antonio Milošević Niški, prijatelj glavnog junaka radnje. Takođe, postoji i lik Pekmeza kojeg igra niški glumac Miša Stanimirović - kaže Stojiljković.

Pomenutog vlasnika kafane igra Miloš Samolov i u seriji govori “niškim” dijalektom. Iako je na vlasti kralj Aleksandar Karađorđević, ovaj Nišlija u seriji na zidu drži sliku kralja Milana Obrenovića, oslobodioca Niša. Čak i u vreme Karađorđevića, Niš je važio za “obrenovićevsko” jezgro, pa je ovim malim detaljem dodatno “osvetljen” lik Nišlije koji je svoj grad “poneo” u prestonicu.

Serija će se na nacionalnom servisu prikazivati od oktobra ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vesna

    20:57 // 31. 8. 2017.

    svaka cast celoj ekipi. licno sam odusevljena i po mom misljenu do sada nije snimljeno nista slicno. preporucila bih svakom da pogleda. bravo

  • normalno

    16:33 // 31. 8. 2017.

    Kada neko igra Nisliju ne moze da govori beogradskim dijalektom valjda je
    to najnormalnije.Bio sam iritiran "Ivkovom slavom",tu su "udarali u bandera"
    i niceg nije bili niskog dijalekta! Eto,videcemo kako Samolov govori "Niski".

  • ducka

    16:08 // 31. 8. 2017.

    Odlična, Pickey Blinders na naš način

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: