Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 5. 11. 2019.

| Kultura

Niška "Slobodna zona" - film o "Areti Frenklin" otvara festival

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
najava slobodna zona
Ipak u Nišu program bez dokumentarca o spašavanju dece iz Jasenovca; foto: JV

Festival koji stavlja Niš na kulturnu mapu Evrope i jedan od retkih na kome se mogu videti angažovani filmovi - Slobodna zona, počinje 7. novembra, a za 5 dana koliko traje, publika će moći da vidi 11 filmova koji se bave gorućim problemima današnjice. Na otvaranju će biti prikazan dokumentarac o Areti Frenklin, ali niška publika neće moći da vidi film o spašavanju dece iz Jasenovca - Dnevnik Diane Budisavljević.

Otvaranje jubilarne 15. Slobodne zone je u četvrtak, 7. novembra, kada će publika moći da pogleda film Areta Frenklin - Amazing Grace koji svedoči o 48 sati snimanja najuspešnijeg gospel albuma u istoriji.

Urednik filmskog programa u Niškom kulturnom centru Dejan Dabić kaže da je on tek skoro ugledao svetlost dana, kako zbog digitalne tehnologije, tako i zbog činjenice da Areta nije bila zadovoljna snimkom. Njena porodica je ipak pristala da on bude objavljen, pa će njime biti i otvorena Slobodna zona.

Od petka će svakodnevno na repertoaru biti po dva filma, među njima dokumentarci i dugometražni igrani filmovi, a projekcije su od 18 i od 20 sati u bioskopu "Cineplexx".

Pored dokumentarca sa otvaranja, Dabić preporučuje i film Jadnici.

To je francusko ostvarenje koje je ove godine izazvalo senzaciju i dobilo nagradu za režiju na festivalu u Kanu, a dešava se u predgrađu Pariza gde je Igo pisao svoje Jadnike, pre recimo 150 godina, u predgrađu gde je odrastao jedan od najboljih fudbalera današnjice Kilijan Mbape. Sve to ima veze sa ovim filmom koji je zapravo savremena priča o odnosu policije prema lokalnom stanovništvu i svim tim problemima i tankoj liniji između legalnog i ilegalnog - kaže Dabić.

Ipak, publika u Nišu neće moći da pogleda dugo očekivani i višestruko nagrađivani film Dnevnik Diane Budisavljević, a kako pojašnjava koordinator Slobodne zone u Nišu Dragan Đorđević, tako su odlučili srpski koproducenti filma i on će premijerno biti prikazan na festivalu, ali samo u Beogradu.

Moto ovogodišnjeg festivala je "Borba za istinu i kulturu sećanja", a Đorđević ističe da će publika moći da vidi filmove koji se bave važnim problemima i čuće više o temama koje se ne obrađuju u mejnstrim medijima.

To su uticaj neoliberalnih politika na osnovna ljudska prava, porast desnice i kod nas i u Evropi, izražene socijalne tenzije. Filmovi Slobodne zone će pre svega ponuditi informacije o tim temama i problemima gledaocima, jer smo svesni da je javni prostor prepun lažnih vesti, da je dezorijentacija građana politički program i postupanje onih koji imaju moć, a istovremeno uz te odgovore ja mislim i motivisati gledaoce filmova da se i sami preispitaju, da preispitaju neke svoje stavove o tim temama i ono što filmovi Slobodne zone ove godine pre svega žele je borba za istinu i borba za kulturu sećanja - priča Đorđević.

Karte za festival su u prodaji i za otvaranje koštaju 200 dinara, dok su za ostale projekcije filmova ulaznice 150 dinara.

Kompletan program možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: