Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:54, 7. 10. 2019.

| Kultura

Niška inicijativa se ograđuje od umetničkog dela: Nismo kao opozicija iz predstave

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
vlast i njena opozicija foto fb strana pozorišta V.D
Premijera probudila političke kritičare; foto: FB strana NP, autor: V. D.

Premijera predstave Vlast i njena opozicija u niškom teatru ostala je zasada bez javne reakcije vlasti, ali se zato javila opozicija. Niška inicijativa ogradila se od poruka ovog umetničkog dela. Dok oni smataraju da je u komadu opozicija ismejana, reditelj Egon Savin kaže da je svaka sličnost sa stvarnim likovima slučajna, a profesor sociologije umetnosti Nikola Božilović naglašava da umetnik može da bude najslobodniji u svom izrazu.

Još od 1990. godine i prekida predstave Sveti Sava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, nijedno delo nije izazvalo javnu osudu opozicije sve do danas i komada Vlast i njena opozicija u niškom Narodnom pozorištu.

Tada su radikali na čelu sa Vojislavom Šešeljem iz publike prekinuli izvođenje, a ovog puta se saopštenjem oglasila Odbornička grupa Niška inicijativa nezadovoljna porukama predstave.

Niška inicijativa obaveštava javnost da nije u pitanju samo umetnički, već pre svega socijalni i politički projekat upravljen ka relativizaciji odnosa vlasti i opozicije u zemlji, a time i diskreditovanju opozicije kao mogućeg faktora promene političkog sistema - stoji u saopštenju.

U predstavi se kritikuju i vlast i opozicija, a kritika vlasti ide do toga da jedna od replika parafrazirano glasi “da su svi političari pojedinačno g...na, ali da zajedno čine vlast”.

Glumac Aleksandar Marinković, kroz lik Leke intelektualca pritisnutog egzistencijalnim problemima, prolazi put od tvrdog opozicionara do lažne opozicije koja šuruje sa vlastima.

odbornici Niška inicijativa Pogodila ih predstava?; Foto: J.V.Baš taj deo se nije dopao Niškoj inicijativi, jer je kako kažu, ovakva generalizacija je još jedan udar na nehomogen opozicioni blok i u isti koš stavlja opozicionare i „opozicionare“.

Kao nova politička snaga na lokalnoj sceni, Niška inicijativa ograđuje se od poruka ove predstave, odbijajući da se poistoveti sa onim delom "opozicije“ koji je predmet komediografskog podsmevanja i farsičnog doživljaja morala u politici. Kao deo onih opozicionih snaga koje u svom radu ne pristaju ni na minimalni kompromis sa odnarođenom vlašću, Niška inicijativa poziva građane Niša da neizostavno pogledaju ovu duhovitu predstavu i sami donesu konačan sud o valjanosti interpretativne perspektive u koju je – jednim potezom – stavljena čitava aktuelna opoziciona scena u Srbiji - poručuju iz “Niške inicijative”.

Reditelj predstave Egon Savin ne komentariše komentare na njegove predstave, ali naglašava da prilikom stvaranja predstave umetnici nisu imali nikog konkretnog na umu.

Svaka sličnost sa pojavama i ljudima iz naše neposredne stvarnosti je slučajna - kaže Savin.

vlast i njena opozicija egon i romcevic foto V.D Autorski duo - Savin i Romčević; foto: Fb strana NP; sutor: V. D.Autor dramskog teksta Nebojša Romčević nije imao šta da doda na saopštenje Inicijative.

Ljudi su u pravu i ja im želim da ne dožive sudbinu mojih likova - kratak je bio Romčević.

Podsetimo, predstava Vlast i njena opozicija premijerno je izvedena simbolično 5. oktobra, a o simbolici sa ovim datumom, o samoj predstavi i aktuelno društevno-političkom trenutku reditelj je govorio u emisiji “15 minuta”.


“Pozorište pripada svima i govori o svima”

Postavka ove predstave na scenu niškog teatra kako kaže direktor ove institucije Spasoje Ž. Milovanović proistekla je iz programske orjentacije pozorišta da scenskim jezikom progovori o aktuelnom društvenom trenutku.

Predstava se ne bavi konkretnom vlašću, konkretnom opozicijom i konkretnim glasačima, ali se i njima bavi, onoliko koliko je bilo potrebno da se komička lavina zahukta, već govori o mehanizmu njihovih odnosa koji se, kao kakva mentalitetska karakteristika, prepoznaje na ovom prostoru. Pozorište je svesno da takvim etiketiranjem ne može da taj mehanizam zaustavi ili pokvari odmah i ovde, ali može da proizvede čitav niz pitanja o razlozima zašto i kako on funkcioniše - pojašnjava MIlovanović.

vlast i njena opozicija ninicijativa foto V.D Pozorište pripada svima - Dejan Petković (NIška inicijativa) i Spasoje Ž. MIlovanović, direktor teatra; foto: FB strana NP; autor V. D.U zahvalnost Niškoj inicijativi koja je podržala predstavu, Milovanović kaže da Pozorište ne želi da ulazi u raspravu o njenim (dnevno)političkim tumačenjima.

Takvu raspravu ostavljamo političkoj misli, u kojoj, kao pojedinci ili članovi partija, pro i nevladinih organizacija, kreditnih dužnika, sindikalista itd, možemo i/ili ne moramo da učestvujemo. Pozorište pripada svima i govori o svima. Pozorište jeste mesto gde se različite ideje sučeljavaju i gde se ne/slaganje podrazumeva - kaže Milovanović.

Zato oni pozivaju sve građane i sva udruženja da se istim ili sličnim saopštenjima oglase ne samo za predstavu Vlast i njena opozicija, nego za sve predstave niškog teatra, jer bi to pokazalo, kako kaže Milovanović, da smo počeli da slušamo jedni druge.


Sociolog Božilović: Umetnik je najslobodniji

Dugogodišnji profesor sociologije kulture i umetnosti na niškom Filozofskom fakultetu Nikola Božilović kaže da ograđivanje jedne političke opcije od umetničke poruke ide u domen estetike, jer umetnost nije tu da donosi definitivne utiske i kopira stvarnost.

vlast i njena opozicija poklon foto V.D Umetnik je najslobodniji; foto. FB strana NP, autor V. D.

Nekada su teoretičari filma govorili da gledalac koji kupi kartu za bioskop je unapred spreman da bude prevaren. Tako da umetnost može i da vara - kaže Božilović.

Pitanje estetike je, kako kaže, potpuna sloboda umetničkog stava.

Umetnik može da bude najslobodniji u izražavanju svog stava. On stvara novu stvarnost - zaključuje Božilović.

Posle prve premijere i repriznog izvođenja 6. oktobra, predstava Vlast i njena opozicija je na repertoaru ponovo 25. oktobra od 20 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    08:48 // 9. 10. 2019.

    Miriše mi na Petkovićev tekst i stav. Nije ti ovo dobro, nije. Jako loše. Obrukao si se debelo.

  • Abc

    19:50 // 8. 10. 2019.

    Da prvo vratite mandate pokretu DJB pa se posle ograđujte od predstave

    • catch me

      15:48 // 9. 10. 2019.

      Manitaške, ti li si...?

  • Porfirije Drugozvani

    19:36 // 8. 10. 2019.

    Čim je tu Deki Petković (Preletačević) tu se nešto debelo zakomplikovalo!? On se nudi, a vlast ga neće!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: