Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:37, 31. 3. 2023.

| Kultura

Niška nagrada "Maleni cvet" - za azbučnik i roman o životu dece u dijaspori, autorke iz Pančeva

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
Jelena Angelovski; foto: NKC
Angelovski nagrađena za azbučnik i roman o životu dece u dijaspori; foto: NKC

Priznanje za književnost za decu i mlade "Maleni cvet", koji se u Nišu dodeljuje 7. put, će ove godine dobiti Jelena Angelovski, za knjigu Mika, o kojoj žiri kaže da je azbučnik i roman o životu dece u dijaspori, a da u njemu glavni junak dileme i pitanja pokušava da reši povezivanjem sa imaginarnim prijateljem, svojim imenjakom i pesnikom Mikom Antićem.

Većinom glasova je žiri, u kome su predsednica prof. dr Danijela Kostadinović, profesor književnosti za decu, kao i članovi dr Milica Aleksić takođe profesor književnosti za decu i Srđan V. Tešin, prozni pisac i urednik, odlučili da nagrada za najbolju knjigu za decu i mlade objavljenu u 2022. godini dobije Jelena Angelovski, za roman Mika objavljen u izdanju Službenog glasnika, koji je osvojio i nagradu "Rade Obrenović", koju Zmajeve dečje igre dodeljuju za roman godine za decu i mlade.

Na konkurs koji je objavljen decembra 2022. godine stiglo je 26 knjiga iz produkcijske 2022. godine. U najuži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađene, i sledeće naslove: Uroš Petrović, “Bajke (prvih sedam)” (Laguna, Beograd) i Jelena Vukić, “Milan, Vesna i jedna kuća tesna” (Službeni glasnik, Beograd).

Ovo je 7. godina da se u Nišu dodeljuje ovo priznanje, a organizatori iz Niškog kulturnog centra kažu da će joj plaketa i novčani iznos biti svečano uručeni u Gradskoj kući tokom maja ili juna ove godine.

A šta je žiri rekao u obrazloženju: Korice knjige Mika; foto: NKC Nagrada će joj biti uručena tokom maja ili juna u Nišu; foto: NKC

U široko postavljenom interknjiževnom i interkulturalnom dijalogu sa tradicijom i modernošću, svojim i stranim, Jelena Angelovska u romanu "Mika", u trideset poglavlja napisanih po azbučnom redu, od A do Š, od početka do kraja detinjstva i novog početka, duhovito i uz visoko izgrađenu svest o značaju jezika u kreiranju fikcionalnih svetova, opisuje odrastanje i sazrevanje glavnog junaka, tinejdžera Mike, u Švajcarskoj. Dileme i pitanja u vezi sa unutrašnjim i svetom koji ga okružuje glavni junak nastoji da razreši povezivanjem sa imaginarnim prijateljem, svojim imenjakom pesnikom Miroslavom Mikom Antićem. Zasnovan na dvojnoj strukturi, azbučnik i roman o životu dece u dijaspori, sa bogatom citatnom podlogom, različitim semantički kodovima i referencama na aktuelnu društvenu stvarnost, porodične odnose, školovanje u multikulturalnoj sredini, ovaj roman jednako je namenjen i mlađoj čitalačkoj publici i odraslima.


Biografija nagrađene književnice

Jelena Angelovski rođena je 1980. godine u Pančevu, a diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za srpsku književnost, magistrirala 2009. godine, a doktorsku disertaciju "Prozni opus Aleksandra Tišme" odbranila je 2014. godine na istom fakultetu.

Radila je kao bibliotekar u Gradskoj biblioteci u Pančevu, a potom kao nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" u tom gradu. Objavila je dve zajedničke knjige u okviru grupe za Kreativno pisanje Centra za stvaralaštvo mladih, Zadaci iz marljivosti (2000) i Dnevnik 2000 (2001). Učestvovala je u priređivanju Sabranih pesama Dušana Vukajlovića. Više godina uređivala je Zbornik poezije i proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije "Rukopisi". Učestvovala je u izradi tri udžbenika za srpski jezik u izdanju "Eduke" iz Beograda.

Objavljuje eseje, prikaze i kritike u književnim časopisima, a od 2018. godine živi u Švajcarskoj, u blizini Ciriha, gde predaje maternji jezik i kulturu deci srpskog porekla. Kraće prozne beleške o svojim imigrantskim iskustvima objavljuje na blogu stelovanjeglave.com. Na svom jutjub kanalu emituje kratke video sadržaje namenjene deci u dijaspori i matici i usmerene ka olakšavanju čitanja i pisanja (serijali "Čitam, slušam i razumem" i "Kako da napišem").

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: