Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:57, 25. 11. 2022.

| Kultura

Niška premijera predstave "Barbelo, o psima i deci" večeras u Narodnom pozorištu

Autor:Lana Stanisavljević Izvor:Južne vesti
barbelo, narodno pzoriste, foto andrej jovanovic 1
Večeras niška premijera; foto: Andrej Jovanović, Narodno pozrište

Dramska balada o usamljenosti i najdubljim ljudskim emocijama "Barbelo, o psima i deci" Biljane Srbljanović, u režiji Stevana Bodrože, biće izvedena večeras u 20 časova na sceni Narodnog pozorišta u Nišu. “Ovo je tekst o usamljenosti koju svi osećamo danas u ovom svetu ubrzanja, otuđenja”, kaže reditelj Stevan Bodroža.

Ovo je druga premijera u ovoj pozorišnoj sezoni. Predstava je nastala u koprodukciji pirotskog i niškog Narodnog pozorišta. Direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanović istakao je da je ovo prva saradnja ova dva pozorišta u njihovoj dugoj istoriji.

Ovaj tekst je dobio sijaset priznanja, od Sterijinog pozorja pa nadalje. U isto vreme, Stevan Bodroža je čovek koji je svoj kvalitet, znanje i posebnost dokazao ne samo na scenama ova dva pozorišta, već u svim predstavama koje je potpisao. Ono što nas raduje je da je u Pirotu predstava naišla na dobar prijem kod publike, verujem da će tako biti i ovde - kazao je Milovanović.

barbelo, narodno pzoriste, foto andrej jovanovic 2 Večeras niška premijera; foto: Andrej Jovanović, Narodno pozrište Govoreći o saradnji dva pozorišta i njihovih ansambala, reditelj Stevan Bodroža istakao je da su radna atmosfera i uslovi u kojima su pripremali predstavu bili takvi da su omogućili nesmetano stvaranje i zaštićenost.

Ovo je jedan od najznačajnijih savremenih dramskih tekstova. Ovo je tekst o usamljenosti koju svi osećamo danas u ovom svetu ubrzanja, otuđenja… Bliskost, ljubav, nežnost, sve te stvari koje nam nedostaju mogu da budu pronađene ako se čovek otvori ka tim emocijama i posegne za njima - rekao je Bodroža.

Glumci su istakli da im je ova koprodukcija bila sjajna, jer su se glumci oba ansambla usaglasili i pripremali predstavu kao da se znaju oduvek. Glumica niškog Narodnog pozorišta Evgenija Stanković je kazala da su pripreme bile naporne, ali da je sve to bilo lepo.

Bodroža pred glumce uvek stavi izazov, svako bi poželeo da igra u ovakvom komadu. Jako mi je drago što smo svi zajedno uspeli da dobijemo predstavu na visokom nivou - istakla je ona.

"Barbelo, o psima i deci" je dramska balada o usamljenosti, tugi i ljubavi koja nije stigla na pravu adresu, i zato nije pomogla onima kojima je bila namenjena da izdrže teško breme postojanja. U pejsažu gradske otuđenosti, mimoilaze se oni koji bi trebalo da budu bliski, otac i sin, muž i žena, ali nastaju i nova srodstva, ona koja su birana i ona koja se rađaju iz povezanosti koju može da stvori samo najdublja tuga.

U predstavi igraju Milica Filić, Danijela Ivanović, Evgenija Stanković, Aleksandar Aleksić, Zoran Živković, Aleksandar Radulović, Milan Nakov, Aleksandra Stojanović, Natalija Geleban i Marko Pavlovski.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: