Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 4. 10. 2019.

| Kultura

Niška vlast u zadnji čas odlučila da obeleži Dan oslobođenja 14. oktobar

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
spomenik oslobodiocima
Kakav će program biti - znaće se u narednom periodu; foto: JV

75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu Niš obeležava 14. oktobra, a gradska vlast je u poslednji čas rešila da veliki jubilej i proslavi, ali ne i kako. Osim da će to učiniti na prikladan način, kako su rekli na Gradskom veću, i da traže da u organizaciji učestvuju kulturne ustanove, 10 dana pred godišnjicu - program je nepoznat.

Prethodnih godina Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu uglavnom je obeležavan skromno i bez programa. Predstavnici vlasti postavili bi vence na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana, kao i na Bubnju i uz par reči završili ceremoniju.

Da će ovog oktobra 75-godišnjica slobode biti proslavljena na prikladan način - najavila je na Gradskom veću sekretarka Marina Janković.

S obzirom da se 14. oktobra obeležava 75 godina od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu, predlaže se, odnosno ovim zaključkom nalaže Gradskoj upravi Grada Niša, Sekretarijatu za kulturu, da u direktnom kontaktu i saradnji sa ustanovama kulture čiji je osnivač Grad preduzme sve potrebne organizacione i pripremne aktivnosti kako bi ovaj jubilej od posebnog značaja za kulturno i istorijsko nasleđe grada bio obeležen na prikladan način - navela je Jankovićeva.

Šta taj prikladan način proslave podrazumeva, koje kulturne ustanove će u njemu učestvovati - 10 dana pred jubijel je nepoznato. Jankovićeva je rekla da će građani o tim aktivnostima biti blagovremeno obavešteni u narednom periodu.

Jedino što je zasad poznato je da će, van ove najave gradske vlasti, Narodni muzej u Nišu imati izložbu o oslobođenju Niša, a istoričar Nebojša Ozimić kaže da je ona uveliko u pripremi i da je reč o projektu koji im je odobrilo Ministarstvo kulture.

Iako ne postoje precizni podaci kako je Niš kroz istoriju proslavljao ovaj veliki jubilej, mnogi se sećaju da je do 1996. godine, do kada je najveće priznanje bila Oktobarska nagrada, grad nekom manifestacijom obeležavao godišnjicu slobode u jednom od najvećih ratova.

Godine 2014. je jubilej obeležen objavljivanjem knjige i manjom izložbom, ali je utisak da je poslednje dve decenije to uglavnom samo protokolarna aktivnost.

Jedan od razloga bi moglo da bude to što se dva dana ranije proslavlja oslobođenje Niša u Velikom ratu i da je 14. oktobar zato "u senci", a zašto je ove godine odlučeno da "slavlja" ipak bude, nadležni nisu precizirali.

Podsetimo, Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine, kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i s juga napala nemačke trupe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    22:10 // 5. 10. 2019.

    Sto bi slavili kad je okupator u dalje u zemlji? Nema logike

  • Ouzo

    20:53 // 4. 10. 2019.

    Moto vecnice i sekretarke za kulturu je-kulturo ,eve me!
    Omiljena tv -Pink i Bellamie,omiljena novina-Alo,omiljena ustanova kulture-kafic u kazandzijskom...

  • Gvozden, pukovnik u penziji

    20:34 // 4. 10. 2019.

    Jedino Muzej zna, pamti i planira. Svaka čast muzealci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: