Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:19, 29. 6. 2017.

| Kultura

Niški Narodni muzej izlagao na Vučićevoj inauguraciji

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Izložba u Palati Srbija
Izloženi predmeti vredni 3,7 miliona; Foto: Narodni muzej Niš

Kolekcija od 57 predmeta iz fonda niškog Muzeja izložena je u Palati “Srbija” povodom inauguracije novog predsednika Republike, a iz ove ustanove su tek danas obavestili javnost o tome. Nakon što su je na svečanosti videli brojni državnici i ostali gosti, u zgradi predsedništva će artefakti iz Antičke, Numizmatičke i Etnografske zbirke biti još mesec dana.

V. d. direktor Muzeja Nenad Spasić kaže da su ovu ustanovu kontaktirali iz Vučićevog kabineta i da su tražili najvrednije primerke koji će biti izloženi sa predmetima iz ostalih krajeva Srbije, na izložbi povodom inauguracije predsednika koja je održana prošlog petka. 

U pozivu je rečeno "nešto najkvalitenije i najimpozantnije što imate". Ja sam bio zapanjen - rekao je Spasić.


Šta je sve izloženo iz fonda Narodnog muzeja Niš?

Inače, u Palati “Srbija” je, kako navode iz fonda Muzeja, izložena kolekcija od 16 komada nakita iz 4. i 5. veka, nalazi iz kasnoantičke nekropole iz Jagodin-male.

Posebnu pažnju, navode, izazvala je bronzana glava - portret poznatog eksponata niškog Muzeja, Carica Teodora, supruga cara Justinijana I, sa početka 6. veka. Iz numizmatičke zbirke izloženo je 47 primeraka vizantijskog novca od zlata i bronze, iskovanih u rasponu od 5. do 13. veka.

Drugi segment niškog dela izložbe sadrži raskošne ukrasne primerke i detalje ženske gradske nošnje u Nišu u 19. i sa početka 20. veka, iz fonda Etnografske zbirke.


Učestvovanje na izložbi kao "državni zadatak"

U prvo vreme direktor Muzeja je, kako kaže, bio uplašen zbog premeštanja predmeta jer oni, navodi, vrede 3,7 miliona dinara. Bilo je potrebno da se bezbeno prevezu i osiguraju, u skladu sa zakonskim propisima. Postavka u Beogradu Foto: Narodni muzej Niš

Zato je tražio pomoć Grada koji je, prema njegovim rečima, ponudio da plati premeštanje artefakata u Beograd. Međutim, pošto su troškovi bili znatno manji nego što je očekivao, platio ih je sam Muzej. 

Osiguranje i transport su koštali manje od 100.000 dinara. Narodni muzej ima i sopstvene prihode, imali smo toliko rezerve da te skromne troškove pokrijemo i damo neki doprinos. Na neki način smo to shvatili kao neki državni zadatak. Prosto nas zove kabinet predsednika da uzmemo učešće - rekao je Spasić.

Postavka je trebalo da bude vraćena u Niš odmah posle inauguracije, ali su iz kabineta predsednika Srbije imali još jedan zahtev - da ostane u Palati “Srbija” još mesec dana.

Iako nije precizirao zašto iz Muzeja ranije nisu obavestili javnost o svom učešću u svečanosti povodom inauguracije, Spasić je sugerisao da je to upravo zbog loše koordinacije i produžetka izložbe.

Saopšteno nam je iz kabineta da je predsednik impresioniran postavkom kao i gosti i da insistira da postavka ostane još mesec dana. To je novi momenat i mi smo zaključili da smo zapaženi, da nije to bilo samo protokolarno, čak naprotiv. Tada smo uvideli da to treba publikovati i skrenuti pažnju javnosti da je Niš uzeo primereno učešće u svemu tome i primio sve komplimente - dodaje Spasić.

Podsetimo, u petak 23. juna je upriličena svečanost povodom preuzimanja funkcije predsednika Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gertruda - galerija "Orion"

    18:57 // 30. 6. 2017.

    Čitajući komentare, nije mi jasno, da Nišlije pokušavaju umanjiti vrednost sopstvene prezentacije - zaključujem: "TO SIGURNO NISU NIŠLIJE" !

  • Vlada

    08:35 // 30. 6. 2017.

    Nije da su oni hteli, nego naš muzej samo što se ne sruši, pa su morali negde na bezbedno da odnesu. E sad.. kol'ko je tamo zaista bezbedno za skupocene predmete to je već stvar polemike

  • Šutruk Nahunt

    08:01 // 30. 6. 2017.

    Grad tl. Bulat hteli da plate ali je Muzej "imao svojih 100 hiljada dinara" da plati prevoz i osiguranje... Pa oni se bre takmiče ko će pre da plati... A Vučić reče da će čitava ceremonija koštati izmedju 200 i 400 evra. E sad zamislite još deset "donatora" eksponata koji su sami platili učešće . Tako funkcioniše čitava država - "preduzeće" plaća dodvoravanje Vodji. Važno da je video glumac Fajns.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: