Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 4. 7. 2018.

| Kultura

Niški Narodni muzej može da završi na ulici

Autor:J. Adamović, M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
narodni muzej niš
Stari vlasnici mogu svakog dana da zakucaju na vrata i traže da se Muzej iseli iz zgrade; foto: wikimedia

Na adresu Narodnog muzeja, koji je još pod krovom zgrade u Ulici Generala Milojka Lešjanina u Nišu, stiglo je konačno rešenje Agencije za restituciju da se zgrada vraća starim vlasnicima, kaže sekretarka ove ustanove Biljana Banićević, te bi ova kulturna ustanova mogla da završi na ulici. Grad može da “produži agoniju” još najviše 3 godine i zakupi taj prostor, ali šta će biti sa Muzejem nakon iseljenja i dalje je neizvesno, jer iz Sekretarijata za imovinu danima ne odgovaraju na pitanja novinara.

Sva pravne lekove Narodni muzej je iskoristio, kaže sekretarka Banićević, ali je Upravni sud doneo presudu da je rešenje Agencije za restituciju da se zgrada vrati starim vlasnicima konačno.

Zgrada iz koje će pre ili kasnije morati da se isele je multifunkcionalna, pojašnjava sekretarka, jer se u njoj ne nalazi samo uprava Muzeja, već i 4 kustosa sa zbirkama, deo depoa, kao i preparatorska i konzervatorska radionica.

Ne postoji datum do kada mi moramo da se iselimo, oni svakog trenutka mogu da dođu i da nam kažu da treba da se iselimo za 24 sata. Jedna od mogućnosti je da Grad sklopi ugovor o zakupu sa njima najviše 3 godine i da im plaćamo zakupninu po ceni koju oni odrede, međutim ne verujem da će to da se desi - objašnjava sekretarka.

Koje rešenje Grad planira da ponudi Muzeju koji svakog dana može da ostane na ulici, iz nadležnog Sekretarijata za imovinu i dalje ne odgovaraju iako su im pitanja prosleđena još pre 12 dana. Kako je novinarima pojasnila sekretarka Anđelija Stamenković, odgovori su prošle nedelje prosleđeni Gradskoj upravi, koja potom treba da prosledi odgovore novinarima, ali i pored brojnih obećanja, odgovora i dalje nema.


Muzej "izbačen" i iz zgrade Vodovoda

Aktuelni direktor Nenad Spasić kaže i da niški Muzej ima neuslovne depoe, te da 50 % kulturnog blaga čuva uglavnom u logoru na Crvenom krstu, gde uslovi nisu adekvatni. Ostatak se nalazi u zgradi Javno komunalnog preduzeća Naissus, dodaje Spasić, gde se dela čuvaju "kvalitetno i na zadovoljavajući način". zgrada vodovoda I Vodovod traži da se eksponati Muzeja izmeste; foto: printskrin google maps

Međutim, osim što im "preti" iseljenje iz zgrade u centru Niša, Narodni muzej bi mogao da ostane i bez depoa u Ulici Kneginje Ljubice, jer Vodovod godinama insistira da se isele.

Ceo sprat drži Narodni muzej koji Vodovod traži da se vrati, to je naš depo. Taj depo je uslovan, vi morate po svim parametrima da kontrolišete spoljne uslove, vlagu, temperaturu, mehaničke neke uslove itd - navodi Spasić.

U Vodovodu kažu da je tačno da još od 2005. godine zahtevaju da se eksponati izmeste i da od tada apeluju kod nadležnih institucija da se Narodni muzej iseli, a to pravdaju time da im je prostor potreban "za obavljanje delatnosti".

Ugovor o ostavi zaključen je 06.02.2002. godine između JKP Naissus Niš i Narodnog muzeja na period od 1 godine, a onda je rok pomeren do 08.02.2015. godine. Prostorije se punih 16 godina koriste bez naknade. Prostor je ustupljen ne zato što JKP Naissus-u nije bio potreban, već kao gest dobre volje i brige za kulturno dobro Niša - pojašnjavaju u Vodovodu.


Od započete zgrade Muzeja ostao samo temelj

Godinama je u planu da se napravi integralna zgrada Narodnog muzeja, u kojoj bi bili smešteni depoi, trezor, izložbeni prostor, priča Spasić, ali od tog plana ostali su samo temelji zgrade koja je počela da se gradi još 1994. godine. 24 godine kasnije zadesila ih je sudbina Galerije koja je prošle godine ostala bez svog prostora.

To su temelji zgrade Muzeja koja je trebalo da pruži sve moguće i potrebne sadržaje za zgradu muzeja - od trezora, tehničkog sektora, depoa, odeljenja konzervacije i dokumentacije, izložbenih prostora i svih mogućih prostora za kustose svih profila i administraciju - dodaje Spasić.

Međutim, od tog plana je ostala samo rupa, ističe Spasić, koja je postala deponija i ruglo u samom centru grada, ali on kaže da se nada da će Grad naći način da im pomogne i pronađe adekvatan prostor za veliko kulturno blago Niša.


Oficirski dom bio adekvatno rešenje

Spasić kaže da je kao odgovorno lice iskoristio sve mogućnosti da se pronađe rešenje za ovu kulturnu ustanovu, jer ovo nije "problem od juče" i ističe da je još pre 6 godina, kada je bio zaposlen u Muzeju i vodio investicije, pokrenuo inicijativu da Oficirski dom bude novi Narodni muzej.

Po rešenju Grada odnosno gradonačelnika Oficirski dom je tada dat na korišćenje Muzeju. Mi smo čak platili predprojektovanje za tu namenu. To je bilo neposredno pre renoviranja. Kada je renoviran onda je prvo usmeno, a nisam siguran da li i pismeno, povučeno rešenje. Mi smo plaćali račune, štitili taj objekat spolja i iznutra, jer je bio napadnut svim i svačim - priča Spasić.

Spasić smatra da je Oficirski dom bio adekvatan za ovu ustanovu, jer je i sama zgrada muzej, s obzirom na to kroz šta je sve u istoriji Niša prošla.

Ipak, u međuvremenu je odlukom gradske vlasti Oficirski dom postao "multifunkcionalni kulturni prostor" i u njemu se trenutno nalazi izložbeni prostor Galerije, kao i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i Kancelarija za mlade, te u njemu više nema mesta i za Muzej.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijela

    19:32 // 5. 7. 2018.

    Dok je Neša Spasić u Muzeju, zaposleni ne moraju da brinu za krov nad glavom.

    • Milence

      23:04 // 5. 7. 2018.

      @Danijela, vidi se.Los konkurs za direktora, muzej moze na ulicu a on samo daje izjave kako nikad nije bilo bolje,slihta se njegovim naprednjacima umesto da ne silazi s televizora, da kuka i da trazi to je direktorski posao. Ma sjajan SNS direktor

  • шеки

    16:26 // 5. 7. 2018.

    преселити у касарну "филип кљајић". сама зграда је "музејски примерак", места има и више него што треба, двориште је душу дало за веће експонате типа топова, камиона и слично, а већ је нешто и причано на ту тему пре пар година. ето прилике да се спасу и музеј и филип.

  • Dragan Marković

    03:41 // 5. 7. 2018.

    Уместо конкретних предлога дежурни политиканти сакривени иза лажних профила мрсе нешто. Уколики се стварно има могућности закупа простора у наредне три године треба наћи пригодну, трајну и неоптерећену зграду за музеј. У слободном Шапцу је то системски уррђени тако да музеј, библиотека и архив имају стално место. Узгред није ли рогобатно оно СЕКРЕТАРКА личи као сервирка? Логичније је СЕКРЕТАРИЦА.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: