Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 26. 3. 2015.

| Kultura

Niški "Proces": "Tu smo za vas i narednih 20 godina"

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
proces
Sastav od 7 članova; foto: Marko Pekić

Ska-rege-pank bend “Proces” kroz koji je za dve decenije prošlo 27 muzičara, 20. rođendan obeležava koncertom u petak 27. marta od 22 sata u klubu “Feedback”, a frontmen grupe Milan Krajnalić obećava da će “biti tu bar još 20 narednih godina”.

800x600-Proces-15-12 Kaže da će, osim starih i poznatih pesama, na koncertu kojim obeležavaju jubilej premijerno izvesti nove pesme koje planiraju da snime “u vidu nekog albuma do kraja godine”. Gost koncerta biće niški dvojac “Treptači svemira” čija je muzika mešavina garažnog panka, roka i bluza.

Prisećajući se početaka, pevač Milan Krajnalić, koji je pored Velimira Stojanovića jedini iz originalne postave benda, priča da je sve krenulo naivno, pisanjem tekstova na velikom odmoru u školi i uklapanjem da gitarom.

Bez imalo iskustva u tome kreneš da sviraš pank. Ska je došao kasnije kao nešto što niko u to vreme nije svirao, a kasnije smo ukapirali i zašto - kaže Krajnalić.

800x600-Proces-13 Objašnjava da su grupi dali ime “Proces” jer su se kao buntovni tinejdžeri skloni kritici jedino oko tog naziva složili. Uspeli su da opstanu dve decenije zbog, kako kaže, entuzijazma, ali i ljubavi i zaljubljenosti koja je preneta u većinu njihovih pesama, a koja ih “održala sve ove godine”.

Kažu, kada se osvrnu, zadovoljni su jer su bili deo muzičke priče Niša ovih 20 godina, jer su sarađivali sa puno talentovanih, kreativnih i dobrih ljudi, a "zadovoljstvo je još veće jer će to i dalje činiti".


“Dušanova ulica” nezvanična himna Niša

Pesma po kojoj skoro sve Nišlije znaju grupu “Proces” je “Dušanova ulica”, a mnogi je i nazivaju himnom Niša. Članovi “Procesa” ne kriju da im je drago zbog toga, ali podsećaju da je to stara pesma koju je izvodila niška grupa “Mup Monopol”.

S druge strane, objašnjava Krajnalić, popularnost van Niša stekli su pesmom “Rio”.

Po "Dušanovoj ulici" nas svi znaju, ali nas je zato 2012. godine pesma “Rio” odvela na festivale na kojima nismo nikad bili - kaže pevač “Procesa”.


“Rio” himna srpske reprezentacije na Olimpijadi?

Iako su od Ivka u pesmi tražili da ih odvede i Rio, članovi “Procesa” u Brazoč još nisu otišli. Međutim, plan im je da se pesma “Rio” ipak nekako čuje u ovoj zemlji.

Planiramo da stupimo u kontakt sa Olimpijskim komitetom Srbije i da im predložimo da pesma bude himna olimpijske reprezentacije Srbije 2016. u Brazilu - kaže Krajnalić.


800x600-Proces-21-18 Grupa “Proces” u svom sastavu ima sedam članova koju čine ritam i bras sekcija uz gitaru i dva vokala. Iako aktivno rade 20 godina, snimili su samo 2 studijska albuma, ali iza sebe imaju mnogo koncerata i nekoliko spotova.

Kao jedan od nekoliko bendova u našoj zemlji koji sviraju ska, “Proces” je svirao na svim bitnijim festivalima u Srbiji i van nje poput Zaječarske gitarijade, Egzita, Nišvila, Ska festivala u Travniku….

Cena karte za koncert je 300 dinara, a uz ulaznicu se dobija multimedijalni disk, sa audio i video materijalom koji je sniman u proteklih 20 godina. 

Pesma "Dušanovom ulicom"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: