Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 5. 6. 2013.

| Kultura

Niški "Scarlet dust" u finalu "Gitarijade"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Dust.jpg
Nastup benda "Scarlet dust" na Pravnom fakultetu u Nišu

Alternativni metal bend "Scarlet dust" izborio je učešće u finalu 47. zaječarske "Gitarijade" od 1. do 3. avgusta, gde će uz vranjski bend "Mud Factory" predstavljati jug Srbije.

Priznanje ovim bendovima dali su članovi žirija Branimir Lokner, Dragiša Radulović i Đorđe David koji su finaliste izabrali u konkurenciji od 180 prijavljenih izvođača iz sedam država.

Bend je 2010. godine osnovao Mladen Jovanović, nakon što se 2007. godine rasformirao aleksinački "Speedball" u kome je pevao.

- Luka, naš gitarista, i ja odlučili smo da oformimo bend koji će svirati stare pesme "Speedball-a" kako ne bi bile zaboravljene. Lokalna publika nas je lepo prihvatila, pa smo odlučili da stvaramo noce pesme i tako je nastao "Scarlet dust" - priča Mladen.

Četvorica članova benda, koji za sada imaju dve snimljene pesme "Persecutor" i "Another day", očekuju da će ih nastup na "Gitarijadi" prevesti iz demo benda u afirmisani bend.

- Posle Zaječara, bilo da pobedimo ili ne, snimićemo album i pokušati da nađemo što boljeg izdavača. Normalno, pobeda bi nam finansijski olakšala snimanje - kaže Mladen.

U Zaječaru neće svirati sa izraženim sportskim duhom jer im je cilj da steknu nova poznanstva, da se druže, dobro provedu i slušaju odlične svirke.

Zadovoljni su što je "Gitarijada" sada međunarodni festival i što su uspeli da se nađu na listi finalista među bendovima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Ponosni su što će predstaviti Niš koji, što se tiče rok scene, "polako staje na noge".

- Bendovi sada mogu da imaju probe i u studijima, a ne samo po garažama, a mogu i da snimaju po nižim cenama u dobrim uslovima što dovodi do porasta kvaliteta - govori Mladen.

Kolege savetuje da iskoriste internet, da se potrude, sami kreiraju i snime pesme i da se sa njima prijavljuju na festivalima. Smatra da jug Srbije više nije tako zatvoren za Srbiju, a za primer navodi pirotski "Black jocker" koji je prošle nedelje pobedio na festivalu "Skladište" u Vojvodini blizu Kule.

Pevač i gitarista Mladen Jovanović, gitarista i prateći vokal Luka Radulović, basista Marko Mitić i bubnjar Milan Stoiljković u Zaječaru će odsvirati kombinaciju nekoliko pesama da bi što bolje zabavili publiku.

Trailer za "live session" benda "Scarlet dust"