Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 5. 12. 2022.

| Kultura

Niški Simfonijski traži izvinjenje zbog pisanja o angažovanju sina direktorke na koncertu

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
simfonijski
Kolektiv tvrdi da nema nepotizma; foto: Wikimedia commons

Nakon pisanja Južnih vesti da je za premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra diretkorka Tatjana Veličković Minčić angažovala svog sina fagotistu i sa njim potpisala ugovor o autorskom honoraru od 30.000 dinara, održan je sastanak kolektiva. Kako navode u dopisu koji su poslali redakciji, tvrde da nema nepotizma u ovom slučaju, da mu honorar nije isplaćen i da muzičara kakav je Tadija Minčić treba angažovati kad god je to moguće.

Kolektiv u saopštenju pojašnjava ono što je i direktorka navela kao problem - da nema dovoljno muzičara u Niškom simfonijskom orkestru i da je za svaki koncert potrebno da angažuju i honorarno muzičare.

U duvačkom korpusu je obavezno prisustvo tri fagota, pojašnjavaju, a oni imaju samo jednog zaposlenog muzičara na toj poziciji, pa kažu da za svaki koncert moraju da angažuju drugog honorarno, što su i učinili za premijerni koncert kada je nastupao sin direktorke.

Tadija Minčić je diplomirao i magistrirao na jednom od najstarijih i najvećih državnih fakulteta umetnosti "Hochschule für Musik und Theater München" u klasi profesora Eberhard Marschall-a, prvog i solo fagotiste BRSO u Minhenu. Tadija Minčić je u Niškom simfonijskom orkestru nastupao više puta kao solista i honorarni saradnik i pre nego što je Tatjana Veličković Minčić postala direktor. Okolnosti i razlozi za njegovo honorarno angažovanje su potpuno ispravni u ovom slučaju i ne radi se ni o kakvom subjektivnom osećaju majke prema sinu. Takođe, želimo da naglasimo da je u ovom slučaju NSO uštedeo novac za put i smeštaj honorarnog muzičara za pet dana boravka u Nišu - piše u dopisu kolektiva.

U Ugovoru o autorskom honoraru u koji su novinari imali uvid, a koji potpisuje direktorka Niškog simfonijskog orkestra Tatjana Veličković Minčić, piše da je njen sin Tadija Minčić angažovan za pripremu i nastup na premijernom koncertu koji je održan 25. novembra, za honorar od 30.000 dinara.

I sama direktorka je potvrdila da je njen sin dobio honorar u iznosu koji se isplaćuje i ostalim honorarnim muzičarima, pa i manje, uz komentar da on "nije spao na 30.000 dinara od Simfonijskog orkestra", ali kolektiv u svom dopisu navodi da Minčiću novac nije isplaćen.

U cilju objavljivanja istine javnost mora da zna da Tadiji Minčiću nije isplaćen honorar za angažovanje na koncertu održanom dana 25.11.2022. godine - navode u dopisu.

Takođe kažu da je nakon teksta u kome pravnici kažu da je sporna procedura izbora sina direktorke za nastup na premijernom koncertu, a da li ima sukoba interesa ispituje Agencija za borbu protiv korupcije, održan sastanak celog kolektiva NSO.

Pišu da su članovi Audicione komisije, Umetnički savet, članovi Nadzornog i Upravnog odbora i predsednici reprezentativnih sindikata jednoglasno doneli odluku da za potrebe Niškog simfonijskog orkestra, a u cilju što kvalitetnijih izvođenja koncerata, treba angažovati muzičara kao što je Tadija Minčić kada god je u mogućnosti da uzme učešće, kao i da nema nikakvog sukoba interesa zbog specifičnosti situacije u kojoj se orkestar nalazi.

Dobro je kada ukazujete na nepravilnosti u radu javnih ustanova, ali u ovom slučaju smatramo da nepravilnosti ne postoje. Vašom objavom ste nam dali mogućnost da se oglasimo i ukažemo na dugogodišnji problem nedostatka muzičara u orkestru. Naša ustanova postoji od 1953. godine i jedini je simfonijski orkestar van Beograda. Kolektiv Niškog simfonijskog orkestra smatra da je Tadiji Minčiću vrhunskom umetniku ovom objavom narušen ugled, čast i dostojanstvo kog angažuju mnogi profesionani orkestri u Srbiji i širom Evrope, kao i celom kolektivu Niškog simfonijskog orkestra. Tim povodom tražimo vaše javno izvinjenje Tadiji Minčiću i našoj ustanovi - zaključuju u dopisu.

Dopis kolektiva NSO možete pročitati na kraju teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Dopis kolektiva Niškog simfonijskof orkestra (preuzmi) - 738.49 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    20:52 // 6. 12. 2022.

    I da se izvinEte nego šta,od tolko mutljavine oko Vas vi se uhvatiste za lažnjaka.

  • kontrafagot

    20:54 // 5. 12. 2022.

    Eee direktorka, sad si se tek obrukala, pa kolektiv te neće i ne podržava. Ova lažna saopštenja i podrška kolektiva su još veća sramota.

  • Jel me Vi zezate!!!???

    16:43 // 5. 12. 2022.

    Ceca će na zlatobor da peva za 100000 evra a ovamo provlačite vrhunskog umetnika i umetnike za 250 evra...Otac mi je bio umetnik i ti ljudi se nerazumu u te stvari,jel ste Vi normalni!!!???Sramota,sramota...Zagorčavamo ljudima život eeejjj SRBIJOOOO!!!!

    • Centrisi

      09:51 // 6. 12. 2022.

      nerazumu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: