Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 24. 11. 2011.

| Kultura

Niški "Unus Mundus" predstavljen u Leskovcu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac, promocija

U leskovačkoj Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” predstavljen je niški časopis “Unus Mundus” koji neguje alternativne i aparatne književne pojave.

O časopisu za umetnost, nauku i kulturu, koji uređuje Stevan Bošnjak, govorili su poznati književni kritičar, eseist i filozof Dušan Stošić i prof. dr Dušan Janjić, književni kritičar iz Leskovca. Časopis, kako je rečeno na sinoć održanoj promociji, pre svega objavljuje komplete knjiga domaćin i stranih prozaista, pesnika i teoretičara književnosti.

Nedavno je iz štampe izađao 39. broj časopisa “Unus Mundus” u izdanju Niškog kulturnog centra i u njemu je na 528 strana A4 formata objavljen, između ostalog, “Kritičarski azbučnik” Radomira Mićunovića. Tu je i “Velika rasprava o ranom signalizmu” Ostoje Kisića, posvećena pesničkim knjigama koje imaju izražene elemente fantastike “Planeta” (1965) i  “Putovanje Zvezdalija” (1970) Miroljuba Todrovića, ali drugi zapaženi prilozi.

Dušan Stošić, jedan od dugogodišnjih saradnika časopsa, ukazao je na upornost uredništva i glavnog urednika Stevana Bošnjaka, koji, kako je podvukao, znalački priprema ovaj zanimljiv časopis u Srbiji.

Završni segment 39. broja časopisa čini knjiga “Bogalj mesija u senci tajne veseljene (ogledi o poeziji Ilije Bakića)”, kritičara Miodraga Mrkića u kojoj autor neformalno, višestrano u uverljivo analizira tri Bakićeve pesničke knjige – “Koren ključa, naličje ravnoteže”, “Resurekciona seča početnog položaja” i “Ortodoksna opozicija alternative slobodnog izbora”.

- Časopis je po mnogo čemu jedinstven i netipičan, počev od formata i tematskog okvira, a i sam naziv nagoni na upitanost. ”Unus Mundus” može se drugačije nazvati “Jedan svet”, a za Leskovac je važno da se u njemu pojavljuju i pojedini autori iz ovog kraja, među kojima posebno mesto pripada Dušanu Stošiću, zaključio je prof. dr Dušan Janjić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: