Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 20. 2. 2024.

| Kultura

Niški pisac Uroš Dimitrijević dobitnik nagrade "Politikinog zabavnika" za roman godine

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Uroš Dimitrijević
Nagrada za drugi roman mladog pisca; foto: Dunja Subašić

Književna nagrada "Politikinog zabavnika" za najbolje književno delo namenjeno mladima u 2023. godini pripalo je niškom piscu Urošu Dimitrijeviću za roman Daske. Reč je priči o odrastanju u rodnom gradu, u koju je utkao dogodovštine iz svog detinjstva, a to je njegov drugi roman nakon uspešnog prvenca koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

U obrazloženju žirija navodi se da je "duhovito i direktno, jezikom objektivizovanim generacijskim osobenostima, ali i lokalnim jezičkim valerima, Uroš Dimitrijević je stvorio roman koji je manifest jedne generacije ali i prostor prepoznavanja i uživanja za sve one milenijalce koji nisu zaboravili mladost i iskrenost".

Roman Daske je priča o "običnom“ književnom junaku koji skejtom juri kroz svoje odrastanje i društvenu panoramu ispunjenu živopisnim likovima i događajima, prepoznatljivim i sugestivnim u mikro-kulturnim i socijalnim posebnostima jedne specifične urbane zajednice. Na prvi pogled nepretenciozno pripovedanje otvara prostore duboke emotivnosti, nepatvorene dečačke naivnosti i osobene otvorenosti svojstvene mladima - stoji u obrazloženju žirija.

Na konkurs je stiglo 48 naslova, a žiri koji je odlučivao o dobitniku su činili dr Snežana Petrović, savetnik u Insitutu za srpski jezik SANU, prof. dr Irena Špadijer, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, Petar Arbutina, književni kritičar, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović, u ime redakcije.

Daske su roman u kome je Uroš na neki način oživeo likove iz prvog romana Siroti mali ratovi. Nišlija sada živi u Parizu, radi u strip industriji i živi svoj san, ali je pisao o svom rodnom gradu i odrastanju u njemu.

Iako je pisao iz Pariza, u Daskama se sve dešava u Nišu, od početka do kraja. Čitava radnja je u njegovom rodnom gradu, a na to ga je, kako je ranije rekao za Južne vesti, inspirisao i mlađi brat.

Imam mlađeg brata i on me je često pitao prvo zašto živim u Beogradu, a potom i zašto živim u Parizu i ja sam mu uvek davao moje razloge. A kada sam ja njega pitao koji mu je omiljeni grad, on bi mi odgovorio - Niš, koji mu je omiljeni park - Čair. I onda sam se shvatio da je postojao čitav jedan period u mom životu kada je Niš bio moje omiljeno mesto na planeti, tokom osnovne i srednje škole. Mogao sam da otputujem na najlepše mesto na planeti, ali sam uvek jedva čekao da se vratim u Niš, da u školskom dvorištu sa drugarima vozim skejt. Niš je za mene tada bio, pa, ako ne Njujork, onda barem Portland, a Portland je dosta kul grad - rekao je Dimitrijević.

Napomenuo je da nije reč o autobiografskoj knjizi, ali da ima takvih elemenata, odnosno dogodovština iz njegovog detinjstva, koje je menjao manje ili više kako bi dobro služile priči.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: