Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 28. 2. 2017.

| Kultura

Niški pisac dobitnik Sterijine nagrade za najbolji dramski tekst

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Radiće predstavu po njegovom tekstu; foto: Dušan Mitić Car
Radiće predstavu po njegovom tekstu; foto: Dušan Mitić Car

“Ulica usamljenih automobila” koju je sa 17 godina počeo da piše Zoran Pešić Sigma, nagrađena je za najbolji domaći dramski tekst za 2016. godinu na konkursu Sterijinog pozorja. Autoru je najznačajnije, kaže, to što će biti napravljena predstava po tom tekstu. 

Konkurs je raspisan prošle godine, pojašnjava Sigma, a konkurencija je bila jaka, jer se prijavilo oko 70 autora.

Dramu za koju je nagrađen počeo je da piše sa 17 godina, kaže, ali je dugo godina nije pisao, već ga je upravo ovaj konkurs naveo da je završi.

Ovo mi je treća drama, prethodna je objavljena, prva nije još objavljena, ali je upotrebljena za neku priču. Prvi put sam nagrađen za dramu. Najznačajnije mi je to što oni imaju pravo na praizvedbu, što znači da će u njihovoj produkciji biti napravljena predstava, što će meni biti jako zanimljivo - ističe Sigma.

Žiri Konkursa Sterijinog pozorja za najbolji originalni domaći dramski tekst činili su dramaturg Kata Đarmati, rediteljka Jelena Bogavac i dramski pisac Vojislav Savić.

Nišliji će nagrada biti uručena krajem marta u Novom Sadu, povodom Dana Sterijinog pozorja.


Biografija nagrađenog autora

Zoran Pešić Sigma rođen je 1960. godine u Beloj Crkvi, a dugo godina živi i radi u Nišu. Urednik je časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Gradina” i radi u Niškom kulturnom centru.

Autor je eksperimentalnih televizijskih emisija, kratkih video umetničkih formi i performansa. Uredio je veći broj knjiga za Studentski kulturni centar i Niški kulturni centar. Njegove pesme prevođene su na bugarski, rumunski, mađarski, makedonski, poljski, španski i grčki jezik.

Neke od njegovih poznatih knjiga pesama su “Promaja”, “Orgijanje praznine”, “Kaktusova senka - ep o strahu”, “Udobnost besmisla” i druge, a pisao je i prozu i drame.

Najznačajnije nagrade i priznanja koje je osvojio su “Kajuhova nagrada” 1986. godine, Nagrada Edicije Istok-Zapad 2008. godine, Nagrada “Tudor Argezi” i Nagrada Balkanskog književnog glasnika 2015. godine. Dobitnik je i nagrada za urednički rad.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Миша Јовић

    12:57 // 1. 3. 2017.

    Упоран рад и таленат гарантују добар резултат.
    Честитам !!!

  • Znalac iz Niš

    19:47 // 28. 2. 2017.

    Честитам, Пешићу. Али лако је добити награду у Н. Саду, Бгд. итд али нема шансе да писац из Ниш буде награђен у Нишу. Ниш додељује награде писцима који су потребни појединим нишким писцима који раде у НКЦ. Зар је могуће да ниједан писац источне и јужне Србије није добио маграду Бранко Миљковић. Не рачуна се Горан Станковић јер је та награда организована. Зар није срамота да писци изван Ниша буду

  • Petar

    11:02 // 28. 2. 2017.

    Bravo i svaka čast!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: