Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 17. 3. 2023.

| Kultura

Niški pisac i novinar Stefan Marković dobio nagradu za najbolju prvu proznu knjigu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Stefan Marković
Prva književna nagrada za Stefana Markovića; foto: Laguna

Za roman “Pokojnik drugog reda” niški pisac i novinar Stefan Marković dobio je nagradu “Miroslav Josić Višnjić”, koja se dodeljuje za najbolju prvu proznu knjigu autora do 35 godina. On kaže da ga naročito motiviše to što je neko prepoznao i priznao njegov rad onda kada satira i proza apsurda prolaze ispod radara jer je apsurd postao svakodnevica.

Nagradu dodeljuje Srpska čitaonica “Laza Kostić” iz Sombora, a Marković kaže da je, dok je pisao roman, najmanje razmišljao o nagradama, ali da mu ona dodatno daje vetar u leđa i da ga motiviše to što je neko zvanično prepoznao njegov rad.

Naročito u trenutku kada satira i proza apsurda nekako prolaze ispod radara, valjda zbog toga što nam je apsurd svakodnevica. Još kad se uzme u obzir i to da se nagrada “Miroslav Josić Višnjić” dodeljuje za prvi roman, a da je 2022. godine izašao baš veliki broj zaista kvalitetnih prvenaca, onda mi ovo predstavlja posebnu čast.

Dodaje da mu je nagrada posebno draga zato što je reč o njegovom prvom književnom priznanju.

Žiri, u čijem sastavu su bili Slađana Ilić, Dragan Babić i Mileta Aćimović Ivkov, ocenio je da je Marković izgradio “višeznačnu priču, u kojoj se elementi proze apsurda ukrštaju sa odlikama društvene kritike i burleske”.

Marković je kroz složen sistem izmena perspektiva i načina pripovedanja: od naturalističke i humorno-groteskne, do fantazmagorija i karnevalske, postigao da se u dinamizovanom kolopletu dešavanja osnovna priča o individualnom nepristajanju i otporu pretvori u snažno simbolizovan čin pobune mrtvih protiv moralne hipokrizije društva, rasapa vrednosti i marginalizacije umetnosti - piše u obrazloženju žirija.

Markoviću će nagrada biti svečano dodeljena u subotu, 25. marta, kažu iz Lagune.

Inače, kako je pisac ranije rekao za Južne vesti, u romanu je reč o pokojnom sredovečnom glumcu Puški, koji pokušava da se izbori za svoje mesto u društvu u kom nema mesta ni za žive, a kamoli za mrtve.

Među likovima su i novinarka prorežimske televizije Presser, samoubica koji je postao popularan jer se ubio uživo na društvenim mrežama, pas grobotragač koji ne ume da nađe hranu, ali vešto nalazi grobove, žrtva porodičnog nasilja koja tek sada otkriva život, upravnik pozorišta koje treba da postane bioskop za smešne filmove i drugi.

Stefan Marković je trenutno zaposlen u Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), a ranije je radio u Južnim vestima. Objavljivao je prozu u eminentnim književnim časopisima. Živi i radi u Beogradu.

Roman je u prodaji od juna prošle godine, u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfija i na sajtu Lagune.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: