Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 23. 1. 2017.

| Kultura

Niški pisac u najužem izboru za nagradu "Stanislav Lem"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nišlija u konkurenciji za prestižnu nagradu; foto: facebook Dejan Stojiljković
Nišlija u konkurenciji za prestižnu nagradu; foto: facebook Dejan Stojiljković

Nagrada koja se dodeljuje srpskim piscima za fantastiku u književnosti će ove godine možda otići u ruke Nišlije Dejana Stojiljkovića koji se našao u najužem izboru za ovo prestižno priznanje. Dobitnik će biti proglašen 4. februara, a svečana dodela biće upriličena na Novosadskom salonu knjiga.

Laureat će, pored plakete, dobiti i vrhunski švajcarski časovnik futurističkog dizajna.

Ova nagrada se dodeljuje treći put, a prethodni dobitnici priznanja su Zoran Živković i Filip David.

Pretpostavljam da se nagrada dodeljuje za doprinos afirmaciji fantastike u književnosti. S obzirom na to da je Stanislav Lem prevashodno poznat kao pisac naučno-fantastičnih romana, čast mi je da budem uopšte u najužem krugu. Ja više cenim nagrade koje nose ime pisaca nego one koje nose ime dnevno-političkih novina, poput NIN-ove nagrade i slično - kaže Stojiljković.

Značajno mu je, dodaje, što su pre njega nagradu dobili pomenuti pisci, kao i to što se našao u društvu Bobana Kneževića i Ilije Bakića u borbi za nagradu.

Videćemo da li ima šanse da nagrada dođe u Niš, ja ipak mislim, pošto su starije kolege u pitanju, da oni imaju veće šanse, naročito Bakić koji je već decenijama jedan od vodećih naših fantastičnih pripovedača i napisao je po mom mišljenju antologijske, pre svega kratke forme, novele i pripovetke - navodi Stojiljković.

Žiri koji je odlučio da se i Nišlija nađe u najužem izboru za nagradu “Stanislav Lem” činio je dr Svetislav Jovanov, pisac Saša Radonjić i direktor “Solarisa” Brankica Đukić.

Poznati poljski pisac naučne fantastike Stanislav Lem, bio je i filozof i satiričar, a njegova dela prevedena su na više od 40 jezika i prodata u više od 45 miliona primeraka širom sveta.

Podsetimo, niški pisac Dejan Stojiljković autor je dela Konstantinovo raskršćeKainov ožiljakKišni psi, Duge noći i crne zastave, Nemanjići, a napisao je i scenario za televizijsku seriju Senke nad Balkanom, koju režira Dragan Bjelogrlić.  Dobitnik je nagrade "Miloš Crnjanski", a našao se i u najužem izboru za NIN-ovu nagradu i priznanje "Isidora Sekulić". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: