Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:31, 11. 4. 2017.

| Kultura

Niški sastav “Eyot” nastupa na džez festivalu u Litvaniji

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nišlije krajem aprila nastupaju na džez festivalu u Litvaniji; foto: Z. R.
Nišlije krajem aprila nastupaju na džez festivalu u Litvaniji; foto: Z. R.

Zbog dobre saradnje “Nišvila” i “Kaunas Jazz” festivala, kako najavljuju organizatori, niški bend “Eyot” nastupiće 30. aprila na festivalu u Litvaniji, dok će litvanski sastav “Silent Blast” sredinom avgusta biti gost niškog džez festivala. Troškove dolaska Litvanaca plaća njihovo Ministartsvo kulture, dok će nastup niškog benda finansirati “Nišvil”.

Nišlije su nedavno objavile novi album “Innate” u izdanju njujorške izdavačke kuće, kao i spot za novi singl “Veer”. Inače album su snimali jesenas u Čikagu, u studiju legendarnog snimatelja i producenta Stiva Albinija.

On je pre snimanja sa grupom “Eyot” sarađivao sa poznatim imenima i bendovima kao što su “Nirvana”, “PJ Harvey”, “Pixies”, “Mogwai”. Poznat je i po tome što snima bez korišćenja računara. “Innate” je snimljen i izmiksovan za tri dana, a mastering je radila Šeli Stefans (Beck, Makaya McCraven) - kažu organizatori.

Kompozicija “Veer” je odabrana kao prvi singl, kaže pijanista i kompozitor Dejan Ilijić, jer najviše povezuje novi album i prethodni rad benda.

Samo ime je igra reči - osnovno značenje je nagla promena pravca, što se može i čuti u kompoziciji, a izgovor je jasan, i mi ga povezujemo sa Lepenskim Virom, kome je i posvećena. Zapravo, ceo koncept albuma je takav da predstavlja posvetu balkanskom podneblju, preko imena kompozicija do njihove strukture, melodija, harmonije i ritma - kaže lider “Eyot”-a.

Na džez festivalu “Kaunas” na kome će se predstaviti i Nišlije, ove godine će nastupiti i Dianne Reevs, Nicholas Payton, Gregory Porter, Tord Gustavsen i drugi.

Kvintet “Silent Blast” koji će ove godine nastupiti na “Nišvilu” čine neki od najboljih mladih litvanskih muzičara, studenti desetogodišnje škole “Vilnius Balys Dvarionas”. Litvanci će biti gosti "Nišvil" džez festivala; foto: promo "Silent Blast" Litvanci će biti gosti "Nišvil" džez festivala; foto: promo "Silent Blast"

Njih predvodi legenda litvanskog džeza, saksofonista Vytautas Labutis, koji je i sam pohađao tu akademiju na kojoj danas predaje. On kaže da je svestan da mladim muzičarima znače nastupi sa iskusnim džezerima, ali da to pozitivno utiče i na njegovu kreativnost.

Sastav “Silent Blast” čine još i klavirista Domas Žeromskas, basista Nojus Drasutis, bubnjar Jonas Filmanavičius i pevačica Kotryna Juodzevičiute koje je prošle godine oduševila i širu televizijsku publiku kao pobednica takmičenja “Glas Litvanije” - dodaju organizatori.

Zanimljivo je da će letove i honorare sastava “Silent Blast” za nastup na “Nišvilu” platiti Ministarstvo za kulturu Litvanije i Litvanski savet za kulturu, dok će kompletne troškove odlaska i nastup niškog benda “Eyot” platiti “Nišvil” džez festival.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: