Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 13. 3. 2017.

| Kultura

Niški simfonijski orkestar koncertom sa 4 violine obeležava 65. godišnjicu

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Simfonijski orkestar
Godišnjica Simfonijskog orkestra; Foto: arhiva JV

Nišlije će moći da čuju kompozicije Vivaldija, Mocarta i Sarasate na koncertu povodom jubileja Simfonijskog orkestra, koji je zakazan za 16. mart za 20 sati. Sa orkestrom će, prema najavama, nastupiti i četvoro solista na violini.

Muzičarima će dirigovati bugarski maestro Angel Stankov, dok će solistički deo biti poveren Stanislavi Alađozovski, Sanji Jović-Đorđević, Davidu Kurtiću i Milici Orlić.

Angel Stankov je, kako su saopštili iz Simfonijskog, diplomirao na bugarskoj Državnoj Muzičkoj akademiji u klasi violine profesora Leona Souroujona i Vladimira Avramova, a specijalizovao je u Londonu. Plakat Foto: Simfonijski orkestar Niš, Plakat

Kao solista, bivši koncertmajstor Sofijske Filharmonije i dirigent, on aktivno učestvuje u muzičkom životu Bugarske i predstavlja bugarsku kulturu u svim delovima sveta. Bio je profesor na Državnoj muzičkoj akademiji “Pančo Vladigerov” u Sofiji od 1996. godine. Nastupao je u SAD, Rusiji, Japanu, Tajvanu, Južnoj Koreji, Singapuru i Kubi - saopštili su.

Kao dirigent Stankov je studirao sa bugarskim istaknutim dirigentima Hristo Ivanov, Dobrin Petkov i Asen Najdenov. On je sproveo brojne koncerte sa orkestrima kao što su Nacionalna Filharmonija Ukrajine, Solun, Skoplje, Niški simfonijski orkestr i kamerni orkestar Istambul.

U 1999-2000. sezoni sproveo je kompletan ciklus Betovenove simfonije, koja je posvećena 230. godišnjici rođenja kompozitora i 50. godišnjici osnivanja Evropske unije. Kao dirigent je snimio nekoliko CD-a sa muzikom Walter Angerer der Jungere i drugim mešovitim programom. Dirigovao je 2001. godine Bugarskim nacionalnim radio orkestrom na koncertu povodom 10. godišnjice British Council - Sofija u prisustvu Princa Andreja, vojvode od Jorka. Stankov 2003. uči violinu u „Severna Karolina“ školi umetnosti, gde je izveo nekoliko uspešnih koncerata u SAD - dodaju.

Stanislava Alađozovski, ističu, magistrirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi Angela Stankova. Nastupala je kao solista na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Koncert majstor je Niškog simfonijskog orkestra od 2006. godine. Od 2014. pridružuje se Balkanskom kamernom orkestru na turneji po Japanu, Tokyo-Kioi, Nagano-Shimosuwa Sogo Bunka, Kanazawa-Ishikawa Ongakudo i Nagoya-Aici Arts.

Sanja Jović-Đorđević je takođe diplomirala i specijalizovala u Nišu u klasi Angela Stankova. Na završnoj je godini doktorskih studija pod mentorstvom istog profesora, a radi kao zamenik koncertmajstora u Simfonijskom. Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar nastupala je širom Srbije i u inostranstvu. Među najznačajnijim solističkim nastupima je koncertna turneja - Nacionalna koncertna sezona 2008/2009, realizovana uz klavirsku saradnju sa pijanistom Bojanom Mladenovićem, i Sibelijusov Koncert za violinu i orkestar.

David Kurtić počeo je da uči violinu sa 5 godina u Nišu u klasi profesorke Branislave Petrović Marković. Sa 17 godina upisao je Fakultet umetnosti u Nišu u klasi profesora Igora Aleksića, gde je trenutno redovan student druge godine osnovnih akademskih studija. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su najznačajnije na Međunarodnim takmičenjima "Međunarondo takmičenje gudača" u Nišu , "Nedalka Simeonova" u Haskovu i festivala "Constantinus" u Nišu. Nastupao je na koncertima širom Srbije, Bugarske, Holandije, Norveške, Austrije, Italije.

Milica Orlić je srednje muzičko obrazovanje završila u muzičkoj školi "Vatroslav Lisinski". Kao učenik profesora Vladislava Bobića upisala je fakultet 2015. godine. Trenutno je student druge godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Ljubomira Mihailovića.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: