Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 7. 2. 2023.

| Kultura

Niški simfonijski orkestar otvara sezonu uz dela Mocarta i Forsajta

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
dirigent
Kupovina karata od 8 do 15 sati; foto: NSO

Pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića u četvrtak, 9. februara od 20 sati u sali Niškog simfonijskog orkestra biće održan premijerni koncert tokom koga će biti izvedene kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta i Sesila Forsajta.

Uvodna uvertira biće Mocartova Čarobna frula, nakon čega će početi koncert za violu i orkestar u ge-molu, gde će kao solista nastupiti Radoš Veljković. Radoš Veljković phpto Radoš Veljković - viola; foto: NSO

Posle pauze biće izvedena simfonija br. 41 u ce-duru, Jupiter.

Karte se mogu kupiti na blagajni Orkestra, od 8 do 15 sati po ceni od 500 i 300 dinara za studente, đake i penzionere.


O dirigentu i solisti:

Dirigent Zoran Stanisavljević rođen je 1972. godine. 2001. godine diplomirao je Dirigovanje na Fakultetu umetnosti u Prištini, a 2006. magistrirao na FMU u Beogradu. Bio je asistent dirigenta Akademskog hora SKC-a Univerziteta u Nišu 1999 - 2004. godine. 2004. godine osnovao je Ženski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu.

Bio je član Umetničkog saveta IHS u Nišu u periodu 2004-2010. Od 2012. godine preuzima Akademski hor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, kao dirigent i umetnički rukovodilac.

Od 2012. angažovan je u Niškom simfonijskom orkestru kao gost dirigent.

Član je stručnih žirija na festivalima u zemlji i inostranstvu i radi kao redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Radoš Veljković je rođen 1996. godine u Nišu, u muzičkoj porodici. Sa sedam godina upisuje violinu, a polaskom u srednju muzičku školu "Dr Vojislav Vučković“ prelazi na violu. Visoko obrazovanje počinje na Fakultetu Umetnosti u Nišu, da bi već sledeće godine nastavio školovanje na univerzitetu "Anton Bruckner Privatuniversität Linz“ u Lincu, Austriji, u klasi prof. Predraga Katanića, gde je i diplomirao 2021. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: