Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 19. 4. 2018.

| Kultura

Niški simfonijski na Dan Evrope svira "Odu radosti" u Sofiji

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Simfonijski orkestar
Ukupno će biti 120 umetnika na sceni u najvećoj sali u Bugarskoj; Foto: JV/V. Milić

Zajedno sa kolegama iz sofijske Simfonijete, niški simfoničari će svirati na manifestaciji koja se obeležava 9. maja povodom Dana Evrope. Na godišnjicu pobede nad fašističkom Nemačkom i njenim saveznicima u Drugom svetskom ratu, bugarski i srpski muzičari biće na sceni sa horistima Sofijske filharmonije, a izvešće 4. stav iz Betovenove 9. Simfonije, odnosno himnu EU Odu radosti.

Direktor Simfonijskog Svetislav Vezenković najavio je da postoji mogućnost na ovaj okestar nastupi i na centralnoj manifestaciji, samitu EU u Sofiji, koja je zakazana za 16. maj, kada će u glavnom gradu Bugarske biti visoki zvaničnici Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana. Simfonijski proba Gudačima nedostaju instrumenti; Foto: JV/V. Milić

U pregovorima smo sa predseništvom predsednika Bojka Borisova, može da se desi da nastupamo i 16, naravno nastupamo samo sa 4. stavom - Odom radosti pred svim političarima EU i zapadnog Balkana. Bila bi fenomenalna reklama, i ovo 9. maja će biti, doći će političari Bugarske i neki iz EU, zato sam rekao da je to neki osvit sastanku koji će se desiti 16. maja - rekao je direktor Niškog simfonijskog.

Objašnjava da će na Dan Evrope nastupati u sali "Bulgaria", koja je sa kapacitetom od 1.500 mesta najveća u Bugarskoj.

Muzika ne poznaje granice, i da mi na neki način muzikom se približimo EU. Već smo krenuli sa pripremom 9. Simfonije, imaćemo generalnu probu u sali Bulgaria. U suštini mi smo spremni, ne sumnjam da će biti sjajan koncert - najavjuje Vezenković.


Odustali od prethodnog, a planiraju novi prekogranični projekat sa bugarskim kolegama

S obzirom na to da je Simnfonijski odustao od koncerata u Vidinu koji je trebalo da budu održani u okviru projekta sa Filharmojom iz ovog bugarskog grada, kako su ranije rekli iz KLER-a, zbog toga što nisu uzeli u obzir pare za put i smeštaj u ovom gradu, direktor Vezenković kaže da sada neće biti nikakvih problema oko puta u Bugarsku.

Sad sam ja ovde i sada će sve da bude okej, to mogu da trvdim. Hvala Gradu jer su izdvojili sredstva za naš put i dnevnice, sada je sve u redu - rekao je Vezenković.

On dodaje i da je sa bugarskim partnerima pregovaraju o novom prekograničnom projektu, ovoga puta vrednom milion evra, za koji kaže da se nada da će uspeti da realizuju.

Imali smo razgovor o projektu gde će biti uključeno 5 zemalja, milion evra je u pitanju. Gledali bismo da dobijemo instrumente, ne one za koje nemamo sistematizaciju nego one koji su zaista potrebni muzičarima. Grad će pomoći i nadam se da ćemo uspeti da realizujemo. Treba da apliciramo do 1. jula, nadam se da ćemo uz saradnju sa Simfonijetom i Kulturnim centrom Nadežda iz Sofije barem da apliciramo - rekao je Vezenković.

Dodao je da Simfonijskom nedostaju gudački instrumenti i da zaposleni koji sviraju na žicama uglavnom to rade na svojim instrumentima, te bi, ukoliko prođe projekat kod fonda EU, tim parama upravo ovi muzičari biti opskrbljeni.

Podsetimo, preko prekograničnog projekta sa vidinskom Filharmojom od koga je Simfonijski odustao, trebalo je i da budu kupljene harfa, tuba i dva timpana, koje niški orkestar nema, kao ni muzičare koji bi ih svirali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ski u ić

    01:07 // 20. 4. 2018.

    Jel naučio direktor da je Šubert napisao Nedovršenu simfoniju? Nije Šuman.

    • Crni Gavran

      12:07 // 20. 4. 2018.

      I pored ovog lapsusa, sadašnji direktor je doktor muzike u odnosu na prethodnu, nepismenu direktorku... Samo napred, omladinac, ne sekiraj se zbog zlobnih i zavisnih, verovatno ih boli što više ne duvaju i ne mašu u NSO...

    • Dr TEODORA

      18:20 // 21. 4. 2018.

      Vezenković je pravi BEZVEZENKOVIĆ !

  • Posmatrac

    17:06 // 19. 4. 2018.

    Jao, bas je ovo vrhunski domet NSO-a....... (zev....).......

  • Građanin Niša

    14:52 // 19. 4. 2018.

    Čestitke NSO :) Takođe, ovom prilikom-sve najgore RADIU EPARHIJE NIŠKE (GLAS) koji više ne emituje duhovnu hrišćansku muziku nego neke moderno obrađene etno gluposti sa istorijskog kulturnog đubrišta Srbije..Dakle, vernicima ostaje jedino da slušaju katoličku RADIO MARIJU koja se perfektno čuje u Nišu 24 sata i koja obrađuje svu tematiku iz ove oblasti..a što se tiče 'GLAS-a'-sujeta, glupost...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: