Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 8. 10. 2018.

| Kultura

Niško Akademsko pozorište u oktobru premijerno izvodi novu predstavu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Mamin-dašak-u-svemiru;-foto:-Akademsko-pozoriste-Nis
Nova predstava "Mamin dašak u svemiru" premijerno u oktobru; foto: FB Akademsko pozorište SKC Niš

Predstavu Mamin dašak u svemiru koju je režirao mladi niški glumac Dušan Matejić, glumci Akademskog pozorišta u Nišu igraće premijerno u novoj sezoni koja je nedavno počela, a nakon večerašnjeg izvođenja, prva repriza je već sutra, 9. oktobra na njihovoj sceni.

Novi komad niškog Akademskog rađen je po motivima drame Zeko, zeko, francuske rediteljke Kolin Sero, kažu u Studentskom kulturnom centru, a reč je o priči o siromašnoj porodici. Reditelj kaže da je ona slična mnogim siromačnim porodicama, pa publika može da se pronađe i u karakterima i u okolnostima. plakat Predstavu režirao niški glumac Dušan Matejić; foto: Akademsko pozorište SKC Niš

U svetu terorista, usamljenih i brbljivih komšinica, razvedenih ćerki, otpuštenih očeva i, najzad, u svetu sveopšte globalne krize, jedna MAMA je sagradila svoj ''svemir'' za sebe i svoju porodicu. U tom svemiru ona se i smeje i plače ali uvek – sa toliko života i želje za životom! Žanr ove predstave je stanje duše i svesti naše Mame. Naposletku, zašto ne bismo ovu predstavu posvetili svim majkama - dodaje Matejić.

Premijera nove predstave je večeras u 21 sat, a prva repriza sutra, 9. oktobra, dok će je glumci Akademskog ponovo igrati u četvrtak 18. oktobra. Za 11. oktobar je zakazan "Teatar improvizacije", a 16. oktobra glumci će igrati predstavu Hadersfild. Komad Mučenici je na repertoaru 23. oktobra, a 30. oktobra će se na maloj sceni igrati Zeus EX.


Akademsko počelo novu sezonu i nagradom za predstavu "Predgrađe"

U Studentskom kulturnom centru ističu da je ova sezona niškog Akademskog pozorišta posebna i po tome što će, osim premijere, publika moći da pogleda i predstavu Predgrađe koja je prva nagrađena predstava u novoj sezoni. Ona je nedavno osvojila srca publike i žirija na festivalu "Krsto Pisurka" u Lomu u Bugarskoj i dobila specijalnu nagradu opštine Lom za najbolju predstavu, a niška publika moći će da je pogleda 25. oktobra.

Ovo je prvo igranje Predgrađa van matične scene, prvi festival u ovoj sezoni i prva nagrada, zbog čega smo presrećni! Žiri je bio oduševljen glumom našeg ansambla i stalno isticao to da smo neverovatno uigran tim. Pohvalili su naše glumce i rediteljku Jelenu Đorđević, koja je, kako su naveli, od glumaca stvorila uigranu ekipu koja igra poput profesionalaca - kažu u Akademskog pozorištu SKC-a.

Kažu da je u konkurenciji za nagrade bilo više od 20 predstava iz Bugarske, jedna iz Makedonije i jedna iz Srbije.

Iz SKC-a pozivaju sve ljubitelje pozorišta da i u narednim mesecima budu sa Akademskim pozorištem, da gledaju njihove predstave, a glumci će i u ovoj sezoni opravdati dugogodišnje poverenje publike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: