Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:30, 18. 3. 2021.

| Kultura

Niško Narodno pozorište među teatrima koji traže od Kriznog štaba da ih izuzmu iz novih mera

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
spasoje milovanović prt scr yt
Umetnost je u ovoj situaciji svima potrebna, kaže Milovanović; Foto: JV

Upravnici skoro svih pozorišta u Srbiji zamolili su u dopisu Krizni štab da razmotre mogućnost izuzimanja tih ustanova iz novih mera, prema kojima su i one do daljeg zatvorene. Inicijativi se se pridružio i upravnik niškog Narodnog pozorišta i predsednik zajednice profesionalnih pozorišta Srbije Spasoje Ž. Milovanović koji za Južne vesti kaže da su se pozorišta pokazala kao najsigurnija mesta u borbi protiv epidemije, a da su ovim dopisom želeli i da ukažu i na to je umetnost u ovom periodu svima potrebna.

Milovanović, kao i ostali potpisnici smatra da bi pozorišta trebalo da budu izuzeta od zatvaranja iz više razloga.

Teatri su se pokazali kao najsigurnija mesta kada je reč o borbi protiv kovida 19. Kada kažem najsigurnija, mislim na činjenicu da se u svim pozorištima države Srbije propisane mere apsolutno poštuju, da je velika većina zaposlenih u pozorištima vakcinisana, da je publika posvećna poštovanju mera prilikom dolaska u pozorište. Svako ko je došao mogao je da vidi da svi u publici nose masku sve vreme i da uvek postoji fizička distanca - kaže Milovanović.

Osim toga, kaže on, pokazalo se da je umetnost, a posebno pozorište, u ovoj situaciji sa epidemijom nešto što je svima potrebno.

Mi ne insistiramo na tome i u potpunosti podržavamo sve ono što Krizni štab donese kao odluku, potpuno svesni činjenice u kakvom trenutku živimo i sa kakvom se pošasti borimo, a opet u isto vreme želimo i da skrenemo pažnju na nešto drugo. To je upravo nasušna potreba za duhovnim mirom, razumna potreba kao što je pozorište - kaže Milovanović.

Prema njegovim rečima, potpisnici dopisa su gotova sva pozorišta u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    16:34 // 19. 3. 2021.

    Sva londonska Vest End pozorista, kao i ceo njujorski Brodvej sa 40+ pozorista (i ko zna koliko jos malih pozorista i scena van Brodveja)- institucije koje prave milijarde dolara/ funti zarade- zakatancena su vec vise od godinu dana zbog pandemije..... ocigledno su sva pozorista u Srbiji, ukljucujuci i nishko- pametniji.....

  • Aleksandra

    23:36 // 18. 3. 2021.

    Ja bih ovo podrzala samo ako se rukovodioci pozorista prihvate krivicne odgovornosti u slucaju zaraze, kako glumaca i ostalih zaposlenih, tako i publike. U suprotnom- violino ne sviraj, pardon maj frenč

  • Sf

    23:17 // 18. 3. 2021.

    O tome koliko je bezbedno govori podatak koliko je glumaca do sada preminulo od kovida u Srbiji, koliko njih je bilo zaraženo. Za nevericu je da Ameri niti igraju, niti planiraju pre jeseni, Nemci takodje, ali burazerski lobi iz naše kulture je pametniji od celog sveta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: