Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 3. 10. 2018.

| Kultura

Niško i prištinsko pozorište najavljuju rad na zajedničkoj predstavi

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
protokol
Direktori još nisu želeli da otkriju koji komad će pripremati za publiku; foto: JV

Glumci niškog teatra ubuduće će češće igrati predstave na Kosovu i Metohiji, a na sceni Narodnog pozorišta u Nišu publika će moći da vidi komade prištinskog pozorišta, čije je privremeno sedište u Gračanici. Direktori pozorišta najavljuju i da će zajedno napraviti predstavu koja bi trebalo da se igra sledeće godine, ali još ne otkrivaju o kom komadu je reč.

Niško Narodno pozorište i teatar iz Prištine su i dosad uspešno sarađivali, naveli su direktori, ali su juče saradnju i ozvaničili. Osim zajedničke predstave, glumci će češće deliti pozorišne scene u Nišu i na Kosovu, a direktor niškog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović kaže da će već u decembru publika u Nišu moći da pogleda neki komad prištinskog teatra.

Mi ćemo u narednom periodu raditi čitav niz koprodukcija, imaćemo čitav niz gostovanja, što Narodnog pozorišta iz Prištine na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, što i obrnuto. Mi već imamo dobru saradnju, naše kolege prvaci Narodnog pozorišta u Nišu, pre svega mislim na gospodina Mihailovića i gospodina Cicmilovića, već dugi niz godina sarađuju sa Narodnim pozorištem Priština - kaže Milovanović.

Direktor Narodnog pozorišta Priština, koje je privremeno smešteno u Gračanici, Predrag Radonjić kaže da ovaj teatar radi u veoma specifičnim uslovima, jer zbog malog broja publike koja bi pogledala njihove komade, često igraju u okolnim mestima na Kosovu gde ima srpskog stanovništva.

Od ove godine sve češće gostuju i u pozorištima po celoj Srbiji, ali Radonjić navodi da im je Niš najbliži i najdraži za gostovanja i najavljuje da će niška publika moći da vidi njihove jako dobre predstave, kao i da će na Kosovu rado ugostiti glumce niškog teatra.

Obećava i da ova saradnja neće biti samo “mrtvo slovo na papiru”, jer je iz dosadašnjih potpisanih protokola sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Srpskim narodnim pozorištem u Novom Sadu i Šabačkim pozorištem, već napravljeno nekoliko predstava.

Za jubilej pozorišta imamo Gogoljevu Ženidbu u režiji Milana Karadžića, koju smo uradili u koprodukciji sa Srspskim narodnim pozorištem, a prethodno smo radili Banović Strahinju u režiji Nebojše Bradića u saradnji sa Šabačkim pozorištem - navodi Radonjić.


Milovanović i o Kosovu, predsedniku i Vladi Srbije...

Govoreći o značaju pozorišta iz Prištine, direktor niškog teatra je rekao da se ono godinama bavi “najbolnijim i najprovokativnijim temama društva”, a kaže da su nedavno radili dve inspirativne i podsticajne predstave - Hotel Kosovo i Lift - Slobodan Show.

Milovanović je rekao da će to biti saradnja sa “najvećim pozorištem na teritoriji za koju se još uvek borimo”.

Ovo nije samo podrška Narodnom pozorištu Priština, već i svim onim ljudima koji žive i rade na Kosovu i Metohiji i koji pokušavaju da opstanu u ovim pomalo sumanitum vremenima u kojima živimo i koje pokušavamo svi mi, na čelu naravno sa predsednikom države i Vladom Srbije da nekako dovedemo u red - naveo je Milovanović.

Dodao je i da prištinsko pozorište već godinama pokušava da sačuva pozorišnu umetnost srpskog naroda, odnosno nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Radonjić je naveo i da će saradnja biti važna za obostrano bogaćenje kulturnog života Niša i ljudi na Kosovu i Metohiji, kojima je kultura u ovom trenutku najbitnija, a najavio je i da za nekoliko dana prištinsko pozorište proslavlja veliki jubilej - 70 godina postojanja jedne srpske institucije na Kosovu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:32 // 3. 10. 2018.

    Divota

  • Mara

    16:05 // 3. 10. 2018.

    Sve ima da nas udese sad i sa kulturom

    • Posmatrac

      19:23 // 4. 10. 2018.

      Ce procvetamo od kulturu, Maro! :D

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: