Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 19. 7. 2017.

| Kultura

Nišlija Nemanja Radulović postao francuski vitez

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Postao Vitez umetnosti i književnosti; foto: Vanja Keser
Postao Vitez umetnosti i književnosti; foto: Vanja Keser

U društvu Boba Dilana, Dejvida Bouvija, Erika Kleptona, Emira Kusturice, Biljane Srbljanović i drugih poznatih ličnosti iz sveta umetnosti, koji su nagrađeni Ordenom Francuske, našao se Nemanja Radulović, virtuoz na violoni rodom iz Niša. Prestižno priznanje dodeljuje njihovo Ministarstvo kulture, za značajan doprinos umetnosti i kulturi.

Violinista je tako postao Vitez umetnosti i književnosti, objavljeno je na zvaničnoj strani francuskog Ministarstva kulture.

Njemu je nagradu uručila Mari Žan Sinz na Festivalu umetnosti u Francuskoj.

Inače, Orden Francuske se dodeljuje već 60 godina umetnicima iz celog sveta koji su uticali da se obogati kulturno nasleđe Francuske. Tako su se među nagrađenima sa prostora Balkana dosad našli poznati reditelji Emir Kusturica, Goran Marković i Aleksandar Petrović, dramska spisateljica Biljana Srbljanović, glumica Mirjana Karanović.

Nagradu koju je sada dobio Nišlija Nemanja Radulović, dobile su i svetske muzičke i filmske zvezde: Šon Koneri, Odri Hepbern, Bob Dilan, Dejvid Bouvi, Leonardo Di Kaprio, Brus Vilis, Erik Klepton, Šakira i drugi.

Ova prestižna francuska nagrada ima 3 kategorije: Komandant - medaljon koji se nosi na ogrtaču i godišnje može da je dobije najviše 20 umetnika, Službenik - medaljon koji se nosi na vrpci na levoj strani i može da je primi do 60 njih godišnje i Vitez - medaljon koji se nosi na traci na levoj strani, koji može da primi do 200 njih godišnje.

Podsetimo, svetski violinista Nemanja Radulović je pre 3 godine na godišnjoj dodeli nagrada klasične muzike u Francuskoj izabran za najboljeg solo instrumentalistu. Na istoj ceremoniji je pre više od 10 godina pobedio u kategoriji "Internacionalno otkriće godine". Radulović je rođen u Nišu, ali godinama živi i radi u Francuskoj.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana

    23:55 // 20. 7. 2017.

    Kao i nas poznati sopran, žena koja vec godinama unazad peva u Francuskoj, Katarina Jovanović. Trebalo je i to da napišete!!!

  • predlog

    21:30 // 19. 7. 2017.

    Radulović na Trgu za Novu

    • saban

      23:45 // 19. 7. 2017.

      Nemanja Radulovic nije muzikant i kvazi umetnik pa da zabavlja masu pod dejstvom opijata.

  • Caslav

    17:49 // 19. 7. 2017.

    Ne poznajem coveka ali svaka cast :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: