Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:32, 22. 9. 2018.

| Kultura

Nišlija Zvonko Karanović nagrađen u rodnom gradu za doprinos književnosti

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zvonko Karanović
Zvonko Karanović naveo da mu nagrada posebno emotivno znači, jer mu je uručena u Nišu; foto: JV/J. Adamović

Posebno emotivan značaj za niškog pesnika i romansijera Zvonka Karanovića, kako je naveo, ima "Ramonda serbica", nagrada koja mu je dodeljena za celokupno književno delo, kao i doprinos književnosti, jer je to priznanje koje je dobio u rodnom Nišu.

Iako je nosilac brojnih književnih priznanja, ovo je prvo koje je dobio u gradu u kome je počeo da piše. O nagradama uopšte kaže da one piscima predstavljaju verifikaciju onoga što su dotad radili, ali na neki način i sud kritičke javnosti da su na pravom putu i da dobro rade. Ramonda-serbica-Zvonku-Karanovicu;-foto:-JV Nagrada mu je uručena u Gradskoj kući, pred sam kraj Književne kolonije "Sićevo"; foto: JV

Međutim, priznanje "Ramonda serbica", koje mu je dodeljeno u okviru Književne kolonije "Sićevo", kako kaže, mu posebno emotivno znači, jer dolazi iz njegovog rodnog grada.

Već sam primao više nagrada, ali ova mi je baš onako specijalna zbog toga što ima taj emotivni značaj. Lepo je da se posle toliko godina vratim u Niš, pogotovo ovako lepim povodom. Uvek je obaveza više kad dobijete nagradu, jer na neki način vi podižete taj neki svoj rejting, pre svega u književnoj javnosti i tim stručnim krugovima. Sad svaka sledeća knjiga, ljudi očekuju ako ste već nagrađeni, etablirani autor, da ne možete baš da se pojavite sa nekom knjigom koja je ispod proseka - ističe Karanović. Dodela-nagrade-Ramonda-serbica;-foto:-JV Nagrada mu je uručena u Gradskoj kući, pred sam kraj Književne kolonije "Sićevo"; foto: JV

Posebne reči hvale za njega imao je prethodni dobitnik nagrade, pisac Vladimir Kopicl, koji je ove godine predsedavao žirijem koji je odlučio da Nišlija dobije "Ramondu", priznanje za koje kaže da je "fascinantno" i specifično, jer se ne dodeljuje samo za poeziju, već za doprinos književnosti i kulturi.

Kopicl ističe i da izbor Karanovića za ovogodišnjeg laureta nije bio težak, jer je on već ostvario izvanredan opus, ne samo po broju knjiga koje je objavio, već i po tome što je još osamdesetih godina doneo jedan novi glas tadašnjoj poeziji. Ostvario je jedan značajan opus kao mlad pesnik, dodaje, a imao je i značajan opus kao prozni pisac, jer je napisao nekoliko vrlo upečatljivih i veoma aktuelnih dela, koja su na neki način i angažovana. Vladimir-Kopicl;-foto:-JV-J.-Adamovic Nagrada mu je uručena u Gradskoj kući, pred sam kraj Književne kolonije "Sićevo"; foto: JV

Ono što je presudno su zapravo knjige koje je objavio o našem trenutnom i lepom 21. veku. Njegovo troknjižje poetsko je jedan izuzetan rezultat, gde je ostvario jedan sasvim novi izražajni ciklus, fascinantan po tome što nosi svu onu energiju koju poezija mora da ima da bi nas privela sebi i da bi nas vratila dobrom čitanju i uz to je pokazao izvanredno poznavanje kulture iz koje crpi mnoštvo tih motiva - navodi Kopicl.

Podsetimo, priznanje "Ramonda serbica" dodeljena je na kraju Književne kolonije "Sićevo", 24. put zaredom, a šta je Zvonko Karanović rekao povodom ove nagrade, ali i šta misli o književnosti, rodnom Nišu, svojim počecima i starosti, možete pogledati u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr. Petko

    21:45 // 22. 9. 2018.

    Za svaku pohvalu.Kultura se vrace u Nis.A posebno mi je drago sto je NISLIJA kao i njegova supruga koja je pomogla zdravstvu posebno KARDIJOLOGIJI NIS

    • Slavko

      10:54 // 23. 9. 2018.

      dr. Petko, ja sam obican prodavac plasticne galanterije na pijaci Bosko Buha.Ja dugujem veliku zahvalnost dr. Karanovic jel je pomogla moje lecenje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: