Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 24. 1. 2018.

| Kultura

Nišlije koje žele da čitanje vrate u modu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Trupa knji
Poslednje književno veče posvetili pesniku i boemu Radetu Draincu; foto: JV/J. A.

“Trupa književna boemija” iz Niša je dosad imala zanimljive književne večeri koje su posvetili neoljubavnoj poeziji, Branku Miljkoviću, recitovali su pop i rok pesme koje se inače pevaju, nedavno su veče posvetili pesniku i boemu Radetu Draincu, a sve sa ciljem, kako kažu, da čitanje vrate u modu.

Grupa "mlađanih entuzijasta" koja želi da čitanje ponovo bude “in” se, kako kaže Natalija Pejčev, okupila spontano na jednom od poslednjih predavanja “Poezije 20. veka” na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde većina njih studira srpski jezik i književnost.

Tada su govorili o “princu poezije” Branku Miljkoviću i došli na ideju da se okupe i organizuju prvo književno veče, koje su posvetili neoljubavnoj poeziji, jer su ga organizovali na Dan zaljubljenih i čitali pesme koje nemaju veze sa ljubavlju. Trupa-knjizevnika-boemija1;-foto-JV-J.-A. "Trupa književnika boemija" želi da čitanje među omladinom opet bude "in"; foto: JV/J. A.

Da vole da “kontriraju” pokazali su i na narednim književnim nastupima.

Drugo književno veče je bilo na dan poezije 21. marta, tada smo čitali pesme u prozi, zato što je poezija suprotno od toga. Nakon toga smo imali program za Dan muzike, tada smo čitali pop i rok pesme koje se inače pevaju, a mi smo ih recitovali - priča Pejčev.

Jedno veče posvetili su i Branku Miljkoviću, dodaje, jer je profesorka sa čijeg predavanja je i potekla ideja o trupi objavila sabrana dela ovog niškog pisca, u kojima su pesme koje dotad nisu bile objavljene.


“Kafansko veče” posvetili Draincu

U kafanskoj atmosferi, “maskirani” u Radeta Drainca kao mladića, studenta, pekara, putnika, zaljubljenog, ali i duha, kazivali su stihove ovog pesnika i boema iz Blaca i oživeli različite periode njegovog života i stvaranja. Trupa-knjizevnika-boemija2;-foto-JV-J.-A. "Trupa književnika boemija" želi da čitanje među omladinom opet bude "in"; foto: JV/J. A.

Veče su nazvali “Voz hipnizma”, jer je Drainac bio predstavnik hipnizma u Srbiji, a na ideju da književno veče posvete samo jednom piscu došli su, kaže Pejčev, na poziv Kulturnog centra iz Blaca, koje svake godine organizuje “Drainčeve dane”.

Osim toga jedna koleginica je baš u tom trenutku spremala ispit i bilo joj je sveže znanje o Draincu, pa je ona napravila koncept. Onda smo se podelili u uloge, počeli da vežbamo i zbog interesovanja naše niške publike smo to još jednom izveli ovde - dodaje Pejčev.


“Plan nam je da veče posvetimo i neafirmisanim piscima”

Ova niška trupa ima dosta planova nakon prve godišnjice postojanja koju će uskoro da obeleže, a Pejčev kaže da je jedan od njih književno veče posvećeno neafirmisanim piscima.

S obzirom na to da je polovina trupe volontirala na Sajmu knjiga, upoznali smo mlade autore koji su ili tad prvi put objavili poeziju ili su neafirmisani. S obzirom na to da smo došli u dodir sa njima i čitali njihovu poeziju, želimo jedno veče i njima da posvetimo - navodi Pejčev.

I drugi mladi pisci mogu da im se jave na Fejsbuk stranici, dodaje, ako žele da jedno veče posvete njima, bilo da su im pesme već objavljene ili imaju nešto što bi hteli da “podele sa svetom”, kao i oni koji žele da svoje promocije obogate nasmejanim licima mladih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena M.

    10:27 // 25. 1. 2018.

    Bravo, ja sam vaša starija koleginica i mislim da je to što radite divna stvar! Nadam se da ćete tek da radite i da je ovo samo početak jedne dugogodišnje igre sa plemenitim ciljem.

  • Zvonarice

    11:48 // 24. 1. 2018.

    Sad kad vise ne mozemo da idemo napred, jer malo toga imamo da prodamo, a poceli smo sa prodajom skola onda vratimo sve oni sto je nekad bilo u modi, vratimo se romantici.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: