Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 22. 12. 2016.

| Kultura

Nišlije napravile dokumentarac o vrlinama srpskog vojnika u Velikom ratu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nišlije predstavile dokumentarac; foto: JV
Nišlije predstavile dokumentarac; foto: JV

Osvrt na stradanja i događaje od pre jednog veka, ali i vrline srpskog naroda, ratnika u opancima, glavna su tema dokumentarno-igranog filma “Dragutin...Nathaliae”. Autori Goran Stanković i Bojan Ranđelović želeli su da pokažu kroz film čime to srpski narod može da se ponosi.

Inspiraciju su, kako kažu, našli 2014. godine pred ekspediciju “Tragovima srpske vojske u Velikom ratu”, a naglašavaju da je “potrebno samo malo” da i Dragutin Matić kao predstavnik i oličenje srpskog vojnika u Velikom ratu i sećanje na rat nastave da žive.

Film predstavlja priču o događajima od pre jednog veka. Sve je prikazano kroz slojevitu priču o Ramonda Nathaliae, biljki feniksu, koja je zaštitni znak Velikog rata. Priča prati i Dragutina Matića, poznatijeg kao "Oko sokolovo", a poseban akcenat je na njegovu rodnu kuću koja je u katastrofalnom stanju - navodi Stanković.

Razlog zbog koga su se biljka i vojnik našli u istom naslovu i glavna su tema filma je to što su im se putevi ukrštali, naročito u ratu, a zajedničko im je i stanište.

Naime, Ramonda Nathaliae raste na Suvoj planini, odakle potiče i Dragutin Matić, rođen u Zaplanjskom selu u blizini ove planine. Druga tačka gde se oni susreću je Kajmakčalan, što je još jedino stanište ove biljke, a predstavljao je Kapiju slobode u Velikom ratu - kaže Stanković.

Dokumentarcem su, dodaje, uspeli da spoje neke nespojive stvari, jer je Nathaliae dobila ime po Nataliji Obrenović, a Dragutin je bio vojnik u dinastiji Karađorđević.


Uspon na Kajmakčalan

Film je sniman na teritoriji Srbije, Grčke i Makedonije. Kao sagovornici se pojavljuju istoričari, predstavnici vojske, crkveni velikodostojnici, književnici, autori postavki na temu Velikog rata, kustosi muzeja, sociolozi i članovi udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine.

Najveći izazov je bio uspon na Kajmakčalan, koji je sada 4 metara niži nego što je bio tada. Ne mogu ni da zamislim šta se dešavalo u glavama tih ljudi koji su se našli na putu koji smo sada obišli. Mislim da se o ovome u istoriji nije mnogo pričalo i da mlađim generacijama treba iznova ponavljati priču - kaže snimatelj i autor Ranđelović.

Značaj kulture sećanja, moral srpskog vojnika i pozitivne vrednosti, autori su, kažu, pokušali da prikažu na jedan zanimljiv način, kako bi i mladima bilo interesenatno da pogledaju i nešto nauče.

Film je podržala Uprava za kulturu Grada Niša, a veliki značaj ima i komanda Kopnene vojske i general Simović koji se u filmu pojavljuje kao jedan od sagovornika. Nakon ekspedicije “Tragovima srpske vojske” imali smo prilično dobar foto i video materijal. Ima i kadrova iz filma “Golgota Srbije”, kao i nekoliko igranih scena, zbog čega ima karakter dokumentarno-igranog - objašnjava Stanković.

Projekcija filma je zakazana za 22. decembar u bioskopu “Kupina”, od 12 sati. Imaće humani karakter, jer će ispred ulaza biti postavljena kutija u kojoj posetioci mogu da ostave dobrovoljni prilog koji će biti prosleđen za lečenje malog Stefana Miladinovića. Film će se prikazivati na televiziji “Zona plus”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: