Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 1. 2. 2017.

| Kultura

Nišlijka dobila nagradu za najbolju doktorsku disertaciju

Autor:J.Ć.Izvor:Južne vesti
Dobitnica nagrade za najbolju disertaciju
Odbrana; foto: A.M.

Arhitekta iz Niša Aleksandra Mirić dobila je nagradu za najbolji doktorski rad odbranjen na fakultetima u Srbiji za prošlu godinu, koji je branila na dva jezika i koji je preveden na francuski.

Svake godine Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije dodeljuje, sada već tradicionalnu, nagradu “Milorad Macura” najboljim master i doktorskim radovima odbranjenim na fakultetima u Srbiji, a za školsku 2015/2016. godinu dobitnica je arhitekta iz Niša. Kako je objasnila, njen doktorat je bio nastavak višegodišnjeg istraživanja. Aleksandra Mirić Dobitnica nagrade “Milorad Macura”, Foto: A.M.

Iskustvo rada na ovdašnjim arheološkim lokalitetima usmerilo me je ka specijalizaciji u Francuskoj. Održiva prezentacija kulturnih dobara, što je bila tema mog profesionalnog usavršavanja, je princip po kome se razlikuju kulturne politike srpskih i francuskih gradova. Tamo se u spomenike ulaže na način takav da se oni sačuvaju, ali i da im se pridoda upotrebna vrednost - kaže Mirićeva.

Ona je nagradu dobila za doktorat sa temom "Stambena arhitektura i kultura stanovanja u kasnoj antici na teritoriji Srbije", koji je, objašnjava, branila pred petočlanom međunarodnom komisijom i to na dva jezika, na srpskom i francuskom.

U pitanju je multidisciplinarna doktorska disertacija odbranjena u decembru 2015. godine. Doktorske studije Aleksandre Mirić su realizovane u skladu sa odredbama ugovora o internacionalnom kotutorijalu potpisanom izmedju Univerziteta u Nišu i Univerziteta Lion 2 u Francuskoj - ističu u IAUS-u.

Odbranom je Mirićeva stekla zvanje doktora arhitekture pri Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu i zvanje doktora arheologije sa najvišom ocenom pri Doktorskoj školi za društvene nauke Univerziteta Lion 2.

Mirićeva je danas pridruženi istraživač francuskog Instituta za istraživanje antičke arhitekture. Kao samostalni istraživač angažovana je na brojnim međunarodnim naučnim projektima i trenutno živi između Srbije i Francuske.

Podsetimo, Aleksandra je nedavno u Parizu sa kolegama iz Srbije održala izložbu pod nazivom "Zaboravljene poruke slobode" o niškom logoru u Bubnju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    21:46 // 1. 2. 2017.

    Super, da imaju ovi nasi rukovodeci nesto kasvetno da plagiraju..

  • Koleginica

    21:18 // 1. 2. 2017.

    Cestitke koleginici!

  • pera mitić

    15:40 // 1. 2. 2017.

    hvala vam, sad ću mirno da spavam

    • AntiPA

      16:20 // 1. 2. 2017.

      Jeste Pero. Sigurno mnogo mirnije spavas kada citas o ubistvima i prevarama politicara, nego kada citas o tudjem uspehu. Verujem da takav tvoj stav proizilazi iz neverovatnih ostvarenja koja si postigao u svom zivotu.

      Bravo za Juzne Vesti. Vreme je za malo dobrih vesti u nasim zivotima.

    • Dimitrije (nastavnik istorije OŠ)

      19:12 // 1. 2. 2017.

      E moj Pero, blago tebi na mirnom snu, dok kultura u Nišu crveni, jer naš muzej ne uzima učešća u ovakvim manifestacijama.

    • nenad 2008

      10:25 // 3. 2. 2017.

      Petre, kad se naspavkaš, pojasni mi, značenje reči - jebivetar ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: