Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:39, 12. 9. 2017.

| Kultura

Nišlijka nagrađena na likovnom konkursu na temu nadrealizma

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Aleksandra Mirić dobila ovogodišnju nagradu
Aleksandra Mirić dobila ovogodišnju nagradu "Matiću u čast"; foto: Ivan Milosavljević

Godišnju nagradu “Matiću u čast”, jedinu koja se dodeljuje na temu nadrealizma u Srbiji, ove godine dobila je Nišlijka Aleksandra Mirić za delo "When The Saints Go Marching In". Njen rad je nastao na prošlogodišnjoj “Art to go jazzy” koloniji, koja se održava u okviru “Nišvila”.

U Muzeju “Horeum Margi - Ravno” u Ćupriji, na nedavno održanoj tradicionalnoj manifestaciji “Matićevi dani”, otvorena je izložba radova koji su odabrani na jedinom umetničkom konkursu na temu nadrealizma kod nas. Mirićev rad je izabran za najbolji i ona je ponela ovu značajnu nagradu. Nagrađeni-rad;-foto:-Ivan-Milosavljević Nagrađeni rad; foto: Ivan Milosavljević

Ovaj rad je nastao u neverovatnoj atmosferi prošlogodišnjeg “Nišvil” džez festivala, tokom likovne kolonije “Art to go jazzy”. Oko Udruženja umetnika ARTEF, koji su organizovali manifestaciju i nagrađeno delo poslali na konkurs, okupila se grupa divnih slikara. Inspirisali smo jedni druge i zajedno stvarali - kaže Mirićeva.

Mirićeva je inače doktor arhitekture i arheologije, a profesionalno je posvećena istraživanju kulturnih dobara. Slikarstvo je njena strast, kaže, ali i još jedan medijum kroz kroz koji može da promoviše svoj grad i njegovu kulturu.

Među njenim zapaženijim izložbama je koautorska postavka kojom se početkom godine predstavila publici u Parizu. Dodela-nagrade-Aleksandri-Mirić;-foto:-Ivan-Milosavljević Dodela nagrade Aleksandri Mirić; foto: Ivan Milosavljević

Slikarstvo je neizostavni deo moje kreativne prirode. Nemam ja tu mnogo izbora - slike me proganjaju dok ih poslednjim potezom ne završim. Tako stvaram svetove paralelne realnosti, nešto veselije i šarenije - pojašnjava Mirićeva.

Njen stvaralački proces je nekad razigran, nekad mučan, kaže, ali uvek pun preispitivanja. Nagrada koju je dobila, u konkurenciji akademskih umetnika je, navodi, lepa reakcija na njen rad i ohrabrenje da nastavi. Najavljuje da će se tokom izlagačke 2018. predstaviti samostalnom izložbom u ćuprijskom muzeju.

Osim nje, na tradicionalnoj manifestaciji bili su zapaženi radovi još dvoje Nišlija. Nevena Stefanović, za rad "My Lollapoluza", dobila je posebno priznanje Narodne biblioteke “Dušan Matić”, dok je pohvalu žirija za delo “Performer” dobio Lazar Šošević, koji je naveo da će mu to biti podstrek da se ubuduće dese velike stvari. Nagrađene-Nišlije;-foto:-Ivan-Milosavljević Nagrađene Nišlije; foto: Ivan Milosavljević

Ideja ove internacionalne umetničke kolonije, na kojoj su nastali nagrađeni radovi je da umetnike međusobno poveže, stvori uslove za promociju vizuelnog stvaralaštva, ali i da ih izvede van ateljea i galerijskog prostora - rekla je Stefanovićeva, inače aktivistkinja ARTEF-a.

Inače, “Matićevi dani” se održavaju u čast akademika, diplomate, nadrealiste, pesnika, proznog pisca, eseiste, kritičara, prevodioca, likovnog umetnika i pedagoga Dušana Matića (1898-1980) u Ćupriji, od 6. do 13. septembra.

Na izložbi u Muzeju u Ćupriji našli su se radovi još dvadesetoro autora iz Srbije i Makedonije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: