Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 21. 3. 2024.

| Kultura

Nišlijka predstavlja svoju prvu knjigu "Misli jedne crne ovce"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
knjiga
Promocija u "Deli" prostoru, 27. marta; foto: Jelena Rajković

Svoj prvenac Misli jedne crne ovce Nišlijka Jelena Rajković predstaviće u svom rodnom gradu u sredu, 27. marta, od 19 sati u Deli prostoru. Knjiga govori o izlasku iz okvira uverenja porodice i društva i putu promene.

Knjiga Misli jedne crne ovce predstavlja, kako kaže autorka, svojevrsnu zbirku spoznaje koju je godinama beležila.

Put crne ovce, upravo je put spoznaje i izlaženja iz okvira uverenja porodice i društva, put preobražaja, mira i ljubavi. Tim putem kreću samo najhrabriji, obzirom da je bolan jer podrazumeva iskorak iz poznatog u novo, drugačije i sadržajnije. Bolan je i zato što je sama transformacija čoveka bolna, poput umiranja i ponovnog radjanja. Bolan je i zato što često ta “crna ovčica” biva sputavana ili ismevana, neretko i odbačena od svoga stada koje se naprosto boji promena - opisuje Jelena.

Prvi deo knjige govori upravo o izboru i suočavanju sa promenom kroz autobiografske priče Jelene Rajković, dok u drugom delu autorka misli u kratkim, jasnim i čitljivim formama. Ljubav, prijateljstvo, muškarci i žene, porodica, deca, sloboda, sreća, zahvalnost - neke su od misli koje je Jelena smestila u svoju prvu knjigu.

Osnovna ideja za nastanak ove knjige bila je da svojim primerom i snagom uvida osvetlim put svima koji su ili bi zakoračili putem promene koja vodi ka lepšem životu, miru i ljubavi. Upravo je lajtmotiv knjige Misli jedne crne ovce motiv ljubavi. Ljubavi koju kada pronadjemo u sebi za sebe imaćemo je za ceo svet - kaže autorka.

Jelena Rajković je rođena u Nišu 1982. godine, tu je završila srednju medicinsku školu, potom i studije književnosti i srpskog jezika na Filozofskom fakultetu, a radila je i kao nastavnik srpskog jezika i književnosti u Prokuplju.

Na promociji knjige će pored autorke govoriti i redovni profesor na katedri za književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, ujedno i glavni urednik izdavačke kuće Scero Print, koja je objavila knjigu Goran Maksimović, docent na istoj katedri Mirjana Bojanić Ćirković i profesor književnosti Danica Petrović.

Nakon Niša, najavljuje promocije i u Aleksincu, Prokuplju i Sokobanji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: