Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 12. 8. 2016.

| Kultura

Nišvil nagradio pionira jugoslovenskog džeza za životno delo

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Matijaca-nagrada.jpg
Ljubomir Matijaca nagrađen prve festivalske večeri; Foto: Vanja Keser

Legendarni trombonista Ljubomir Matijaca, koji je svirao džez sa brojnim sastavima još od pedestih godina, prve večeri Nišvil festivala nagrađen je za životno delo.

Jedan od pionira srpske džez scene nastupio je na otvaranju zvaničnog programa Nišvila sa “Belgrade Dixielend Orchestra”, čiji je i osnivač.

Matijaca je 1956. godine učestvovao u snimanju džez ploče, prve u Srbiji. Kako kaže, iako je od pedesetih do danas džez previše otišao u “moderno”, i dalje može da bude lepa melodija ukoliko su muzičari “iskreni”.

Džez je otišao pomalo u apstrakciju, malo previše u moderno. Ako se džezom bave muzičari iskrenog opredeljenja, oni naprave od toga lepu muziku modernog izraza, ali ako nisu iskreni onda to ispadne galama koja se nekome i dopada. Ja sam lično više za melodijsku stvar. Diksilend je u izrazu melodija sa malo ritma – kaže Matijaca.

Smatra da je dobro što je niški džez festival kombinacija više muzičkih žanrova jer tako može da “zadovolji” različite ljubitelje muzike.

Nišvil je miks svih mogućih pravaca, što je jako dobro jer publika može da se opredeli. Nekome se dopada funk jazz, nekome bee bap ili nešto treće. Ljudi se opredele prema pravcu i neguju i prate sastave koji to sviraju – dodaje.

Matijaca je rođen u Travniku, a odrasao u Pančevu. Osim po dixie tonu, u istoriji srpskog džeza ostaće upamćen kao jedan od članova beogradskog Diksilend ansambla “Dinamo” - prvog džez sastava u SFRJ čija je muzika objavljena na desetoinčnoj ploči, izdatoj 1960. godine za PGP RTB.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: