Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 17. 7. 2020.

| Kultura

"Nišvil" objavio program - moguće da festival bude emitovan onlajn ili pomeren za septembar

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
VAK_4788
Datum, format i konačna odluka zavisiće od mnogo faktora; foto: JV / Vanja Keser

Iako je objavljen kompletan glavni program i plan pratećih manifestacije za Nišvil, koji bi trebalo da se održi od 7. do 16. avgusta, direktor džez festivala Ivan Blagojević je naglasio da će konačna odluka o formatu i terminu biti doneta 1. avgusta, a zavisiće od stanja epidemiološke situacije i preporuka Kriznog štaba. Postoji mogućnost i da tradicionalni festival bude emitovan onlajn ili pomeren za septembar.

Dok su mnoge manifestacije u zemlji otkazane, odluka o održavanju ovogodišnjeg Nišvila još nije konano doneta, a zavisiće i od drugih država, navodi direktor festivala Ivan Blagojević.

Da li će glavni muzički program biti održan u predviđenom terminu od 13. do 16. avgusta, sa tada dozvoljenim brojem posetilaca ili online, bez posetilaca, zavisiće najviše od odluka pojedinih zemalja da ukinu obavezan karantin od 14 dana za svoje umetnike nakon nastupa na Nišvilu. Ukoliko te odluke, koje su sada na snazi, ne budu uklinute do 1. avgusta, Nišvil će biti održan između 10. i 13. septembra. Verujemo, tada u boljim okolnostima - rekao je Blagojević.

pres nišvil Odluka 1. asvgusta; foto: Nisville

On je zamolio članove Kriznog štaba, kao i svih gradskih štabova, da se suzdrže od označavanja umetničkih festivala kao potencijalno najopasnijih žarišta širenja epidemije.

Pre svega mislim na pozorišne, filmske i muzičke festivale čiji su organizatori sposobni da sprovedu mere sociajlne distance mnogo bolje nego što je to moguće u lokalnom gradskom prevozu, šoping molovima ili kafanama i klubovima - dodao je Blagojević.

Direktor Nišvila je zamolio članove Štaba da jasno razdvoje dozvoljeni broj okupljenih građana u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

Nelogično je da ograničenje za otvorene prostore bude takođe 10 ljudi, ako trenutno samo na korzoima vodećih srpskih banja imamo po nekoliko hiljada posetilaca. Mora se povesti računa o opstanku i efzistenciji slobodnih umetnika i nezavisne kulturne scene jer su ti segmenti u daleko nepovoljnijem položaju od kolega zapošljenih u javnim kulturnim institucijama - kaže Blagojević.

program Ovogodišnji program

Važno je da se umetnicima ne uskraćuje pravo na rad i umetničko izražavanje, makar pred malobrojnijom publikom nego što je to uobičajeno, dodaje direktor niškog džez festivala.

Epidemija se smatra neposrednom ratnom opasnošću, a tada važi crvena linija koju je još početkom Drugog svetskog rata postavio Vinston Čerčil – zaštititi kulturu jednog naroda po svaku cenu. Za početak, ne prelivati budžet za Ministarstvo kulture u vojno, ili bilo koje drugo ministarstvo - završio je izlaganje Blagojević.

Kompletan planirani program za ovu godinu možete videti u nastavku teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Program Nišvila 2020 (preuzmi) - 1,823.38 KB
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Lose-Lose

    21:13 // 17. 7. 2020.

    Problem je što su neki izvođači već plaćeni i nema povraćaja para ako se festival otkaže, s druge strane organizator mora da vrati pare ljudima koji su kupili ulaznice tako da je i tu na gubitku.

    U svakom slučaju lose-lose situacija.

  • Ouzo

    20:09 // 17. 7. 2020.

    Ma, bice svega, u izobilju, vazno da je narod ponovo izabrao AV listu !
    Ako moze Ljubo Slavkovic da ne ide na Belmuzijadu, ima i mi da izdrzimo bez Nisville !

  • Nislija

    19:58 // 17. 7. 2020.

    Aman bre ljudi, svi volimo naš festival, ali nije vreme. Prođite pored KCa i ambulante u Duvanistu pa ce vam sve biti jasno.
    Slušam organizatora kako on garantuje, samo ne znam sa čim garantuje.
    Prošle godine kuka kako nema para - otkazaće, a sada zapeo kao nikada.
    O čemu se ovde radi???

    • Joe

      21:31 // 18. 7. 2020.

      O pohlepi organizatora.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: