Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:52, 24. 3. 2017.

| Kultura

"Nišvil" ostao bez značajnog sponzora, možda se promeni i program festivala

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Hoće li se promeniti program ovogodišnjeg "Nišvila"?; foto: JV/Vanja Keser
Hoće li se promeniti program ovogodišnjeg "Nišvila"?; foto: JV/Vanja Keser

Zbog toga što nakon 8 godina Naftna industrija Srbije više neće biti sponzor "Nišvil" džez festivala, ranije najavljen nastup zvučnih imena, ali i 700 izvođača, 12 bina i 130 koncerata dovedeni su u pitanje. Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je zahvalan NIS-u na saradnji, ali da su razočarani jer nisu na vreme obavešteni o tome da će ostati bez najznačajnijeg sponzora.

Plan i program za ovogodišnji festival pravljen je ranije, pojašnjava Blagojević, kada rukovodstvo još nije bilo obavešteno da NIS više neće biti sponzor festivala. Do danas nisu dobili zvanične informacije o prekidu saradnje, kaže Blagojević, več su to neformalno saznali.

Ipak smo mi suviše sitan partner za tako velike kompanije da bi se one nama obratile i da bi nas informisale. Mi smo to ovako, raspitujući se šta će biti ove godine, uspeli da dobijemo informaciju da uopšte nismo ni pozicionirani u budžetu za 2017. Velike kompanije smatraju da je to prosto njihovo pravo da urade to kako hoće - kaže Blagojević.

Pokušaće u narednom periodu da kontaktiraju neke druge kompanije i ukoliko budu našli zamenu “biće sjajno”, dodaje, a ako ne, moraće “u zadnji čas da menjaju program”.

Blagojević kaže da će u aprilu krenuti i sa agresivnijom kampanjom preko nacionalnih servisa, a problem u traženju novih sponzora može biti to što nemaju preporuke nekih koji su na funkcijama. Zbog toga nijedno javno preduzeće, dodaje, nije sponzor "Nišvila".

Mi ne možemo nijednu Telekom kompaniju da obezbedimo, a sve one nas jure tokom festivala da postave repetitore, jer pada signal u Tvrđavi od prevelikog broja posetilaca i ne mogu da rade mobilni telefoni. Onda mi izlazimo njima u susret, ali ni tada ne uspemo da obezbedimo sponzorstvo - ističe Blagojević.

Jedina “svetla tačka” "Nišvilu" u ovom trenutku, dodaje, je Grad Niš, sponzori obično dolaze u zadnji čas, a izvođači ne pristaju na odlaganja i traže da unapred budu plaćeni.

Zbog toga su konkurisali i za projekte Ministarstva kulture i Blagojević očekuje da se i na tom polju nešto reši, jer “Nišvil treba da bude ponos cele Srbije, a ne samo Niša”.

Generalno kultura je svuda u opadanju i svedoci smo da se sve manje ulaže u taj segment, a to opet postavlja pitanje opstanka ovako velikih brendova i festivala koji, ako budu bačeni na tržište i surovo zavise od prodaje karata, neće opstati, jer nisu komercijalni. Nišvil je ipak umetnički festival i on bez donatora i sponzora teško da može da zadrži dostignuti nivo - kaže Blagojević.

Zahvaljujući NIS-u, poslednjih godina podignut je nivo i kvalitet festivala, pojašnjava Blagojević. Ipak, razočaran je što kultura ove godine nije predmet interesovanja kompanije i podseća da se isto desilo i pre 5 godina, kada je kompanija “Filip Moris” nakon osmogodišnje podrške, prekinula saradnju sa "Nišvilom".

Podsetimo da je, po mišljenju londonskog lista Gardijan, "Nišvil" postao jedan od 10 najboljih evropskih džez festivala, iako se godinama suočava sa finansijskim problemima. Krajem godine zatražili su trogodišnji ugovor sa Gradom, jer je svake godine neizvesno hoće li dobiti novac neophodan za organizaciju. Direktor festivala je prošle godine tražio i da Vlada Srbije podrži "Nišvil".

Ovogodišnji festival bi, prema ranijim najavama, trebalo da otvori čuvena američka ritam, bluz i džez pevačica Peti Ostin, a na zatvaranju će nastupiti poznata holandska saksofonistkinja Kendi Dalfer. Nastupiće i britanski pevač Toni Momrel i kvintet Ala Fostera.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mića

    10:41 // 26. 3. 2017.

    Sada je ponovo sve na Blagojeviću, nadam se da će uspeti i ovog puta, zbog Niša. A nesposobni funkcioneri će ga se setiti kada im budu trebale gratis karte. Bitno da su za Goricu dali 300miliona.

  • prof dr CVETKO prvi

    08:41 // 25. 3. 2017.

    Stradala je kultura 1997-1999 .god kada je ministar informisanja bio sadashnji "vodja" ,"pa opet ponovo" od 2012.god na ovamo !
    Valjda nam je doshla pamet iz d...e u glavu ?
    Barem , nadam se, vecem broju koji ce glasati za Sashu !

  • Milos

    01:17 // 25. 3. 2017.

    Ne bi me cudilo da su ovo politicke igre. U svakoj diktaturi prvo strada kultura!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: