Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 23. 12. 2020.

| Kultura

"Nišvil" otpušta polovinu radnika, od epidemiološke situacije zavisi opstanak festivala

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
Nišvil
Ako se epidemiološka situacija ne popravi, Blagojević razmišlja o gašenju festivala; foto: Dušan Mitić - Car

Nedostatak novca usled pandemije virusa korona glavni je razlog što će 5 od ukupno 10 zaposlenih biti otpušteno početkom naredne godine, ističe direktor Nišvila Ivan Blagojević. Program za 2021. godinu je, kaže, usvojen, ali ako i avgusta bude vladao virus i uslovi ne budu pogodni za održavanje, razmišlja o gašenju festivala.

Iako im je namera bila, kaže Blagojević, da dobiju kredit od Fonda za razvoj i na taj način zadrže sve radnike i premoste finansijsku krizu, odbijeni su uz obrazloženje da Fond ne daje kredite udruženjima građana i fondacijama. Od 1. januara internacionalni džez festival će zato ostati bez polovine radnika, ali se Blagojević nada da je to privremeno.

Računamo da će to biti do juna otpuštanje, ne duže, otprilike da vidimo kakva će biti sezona, da li će uopšte biti festivala, da li nam trebaju ljudi, zavisno od razvoja situacije vratićemo ljude, ukoliko normalno bude potrebe za organizacijom, jer su nam neophodni, ulagali smo u njihovu edukaciju, teško je naći taj kadar, ali u ovim situacijama je to iznuđeno rešenje – navodi Blagojević.

Ako se epidemiološka situacija ne poboljša, kako kaže, ni do 6. avgusta naredne godine, kada je planirano održavanje Nišvila, onda će raspustiti sve zaposlene.

U situaciji smo da nemamo novca i trebamo nekako da se dočepamo sledeće sezone. Ako dve godine ne radimo, nagomilaćemo gubitke, onda besmisleno, nećemo ni kukati, ni žaliti se nikome. Festival koji pravi konstantne gubitke nikome ne treba. Posla nema, ukoliko nema fesivala – ističe Blagojević.

Dodaje i da su usvojili kompletan program za narednu godinu, ali i finansijski plan za 30 odsto manji nego poslednjih godina.


"Ministarstvo finansija ne prepoznaje festivale kao bitan element ekonomije"

Direktor Nišvila ističe da su festivali sada najugroženija grana sa 100 odsto pada prihoda, pa da moraju da se prilagođavaju tržištu.

Dolaze nepredvidiva vremena u kojima kultura nije toliko ni bitna, ni važna, to se videlo već sad na prvim udarima talasa da je to zadnja stvar o kojoj neko misli. Evo i ugostitelji su dobili neke povlastice, festivali nisu – navodi Blagojević.

Nada se da će avgusta biti drugačija situacija, pa da će festivali preživeti.

Prosto ih ne prepoznaje Ministarstvo finansija kao, čini mi se, neki bitan elemenat ekonomije države, bez obzira što mi donosimo jako puno budžetu i državi kroz PDV i Gradu kroz porez, ali kad radimo, a kad ne radimo, onda ne donosimo – kaže Blagojević.

Inače, ako se popravi epidemiološka situacija, internacionalni dzez festival Nišvil bi trebalo da se održi od 6. do 15. avgusta naredne godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    15:03 // 28. 12. 2020.

    Para nemaju, novac od prodatih karata ne žele da vrate, a zaposlena kaže da sam kupovinom karata morao da preuzmem rizik !? Srpska posla ...

  • Zoran Jovanovic

    20:46 // 23. 12. 2020.

    Za festival koji je ove godine "odrzan" sa lokalnim muzicarima(cak ne ni sa pravim . bendovima)je koliko se pisalo grad vecim delom unapred isplatio puni iznos dotacije a to je oko 24 Mil din( 200.000 eur)
    I nikom nista ! Festival se "desio" otganizatori kao imali puno "troskova"....
    Pocinje opet kukumavka za jos para za narednu godinu
    Zaposleni inace primaju minimalce

  • Razbibriga

    19:06 // 23. 12. 2020.

    Ivane Blagojevicu, kad procitas gornje komentare, videces samo zajedljivost, provincijalizam, zatucanost... Ko su oni, kao ova Mara - botovi, sledbenici tog ministarsva i njihovog sefa ! To su oni, koji ,ako vole narodnu muzuku, za Cuneta i Tozovca, Pavkovica, Merimu, Bogdana... da su dosadni, a da je "narodno" ono sto mekece "srpska majka" i ostale teheran folk dive !
    Kulturo, eve me !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: