Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 28. 7. 2022.

| Kultura

"Nišvil" pod sloganom "Još ovaj put" - 850 muzičara na 15 scena, džez zvuci, uz rep i teatar

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Nišvil
Glavni program od 11. do 14. avgusta; foto: T. R.

Na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu, čiji je slogan “Još ovaj put”, nastupiće 850 muzičara na 15 scena. Al McKay's Earth, Wind & Fire, Natacha Atlas, Julian Marley i Kurt Rosenwinkel neki su od izvođača koje izdvaja direktor festivala Ivan Blagojević. Od 3. do 14. avgusta biće održan i Nišvil džez teatar, a organizatori kažu da će ga obeležiti njujorška trupa “La Mama” i da će biti i programa za decu.

Kako je ranije najavljeno, festival će trajati od 5. do 14. avgusta, a glavni program počinje 11. avgusta. Slogan je nastao, ističe Blagojević, jer je neizvesno da li će Nišvil naredne godine biti održan u Nišu zbog nedostatka novca.

Nije ovo top 10 Evropske unije, nažalost. Nadam se da Guardian neće ove godine raditi novu klasifikaciju i da ispadnemo iz toga, ali mislim da realno ne zaslužujemo mesto u 10 najvećih evropskih festivala ove godine - navodi on.

Nišvil Slogan "Još ovaj put"; foto: T. R.Ipak, najavljuje zanimljiv program - nekoliko orkestra i big bendova, zvuke iz Južne Koreje, Poljske, Argentine, Brazila, Tajlanda i drugih zemalja.

Apostrofirao bih veliki događaj prvog dana, a to je dolazak Al McKay's Earth, Wind & Fire-a, 19 ljudi na sceni, tri vokala, čoveka koji je komponovao velike hitove 80-tih godina. Dolaze Kurt Rosenwinkel, Julian Marley, Natacha Atlas, koja će doneti arapske zvuke - kaže Blagojević.

I ove godine će festival, dodaje, promovisati multikulturalnost i džez. Obaveznog testiranja i potvrda o vakcinaciji, za razliku od prošle godine, neće biti, osim ako se do početka festivala nešto ne promeni, navodi direktor.

Mlada muzičarka Zlata Marinković je među osmoro izvođača koji će otvoriti Nišvil, nakon što su ga na svojevrstan način najavili koncertima u Francuskoj i Belgiji u okviru programa “Creative Europe”.

Velika je čast nastupati na mejnstejdžu i otvoriti program, doživi se neko veliko iskustvo. Ima jako talentovanih muzičara u bendu. Čast mi je da radim s njima i učim neke nove stvari. Bilo je sjajno iskustvo nastupati u Francuskoj i Belgiji - kaže ona.

Umetnička direktorka Nišvil džez teatra Maja Mitić navodi da će komad Balkan Bordelo čuvene trupe "La Mama" obeležiti taj segment festivala, ali da će, tradicionalno, na binu izaći i lokalni umetnici. Biće i predstava iz Švajcarske, Severne Makedonije, Amerike i drugih zemalja, kao i onih za najmlađu publiku.

Inače, na glavnoj bini, prve večeri nastupaju Al McKay's Earth, Wind & Fire, Kurt Rosenwinkel, Beti Đorđević i prijatelji, Koh Mr. Saxman, La Malbec Orchestra i Nišvil Rojaze Band.

Nišvil Nastupa ukupno 850 izvođača; foto: Arhiva festivala "Nišvil"Druge večeri publici će se predstaviti Kirk Lightsey & Piero Odorici Quartet, Magnifico, Jungsu Choi Tiny Orchestra, Gyass Style - Kurina trio, Mattan Klein Quartet i Vladimir Kostadinović.

13. avgust nastupiće Natacha Atlas, Nikola Kolodziejczyk Band, Montuno, kvartet Milana Petrovića i Sašo Popovski, kao i Igor Willcox Quartet.

Poslednje večeri koncerte će održati Julian Marley, Yellow Jackets, I Think You Are Awesome, Corn Maiz i Unleashed Cooperation, a festival zatvara Nenad Cvetičanin sa bendom Numismatica.

Neki od muzičara koji će nastupiti na ostalim binama su Mateja Jezdić, Cotton Pickers, Angsters, Loup Garou, Treća smena, Voodoo, TNT, Humanitarni bend Kolege, Jambalaya i Moon, kao i Južni Petar, Kendi, Smoki Mardeljand na Hip-hop bini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    10:57 // 29. 7. 2022.

    Naravno da nema para za ovakav festival od drzave jer treba razvijati to u BG, ali zato je sef sns opet obecao pare za fudbalski stadion u Nisu iako se dobar fudbal ne igra u celoj Srbiji (niski fudbal je odavno propao, videli ste sinoc)

  • Nikola

    00:55 // 29. 7. 2022.

    Da su doveli Konstraktu tvrdjava bi bila prepuna ovako sa izvodjacima koje ne poznaju ni u njihovoj zgradi nista.

  • Dzezva

    22:08 // 28. 7. 2022.

    Naravno da se smanjuju pare za Nisvil jer (zna se ko) ne moze da primeni sistem "dam ti 10 miliona, vrati mi 1 u kesu". To znaju sve javne sluzbe Nisa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: