Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 19. 3. 2023.

| Kultura

Nišvil pokreće novi besplatni program na Letnjoj pozornici u Tvrđavi

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Donald Byrd sa orkestrom Gorana Cekića
Donald Byrd sa orkestrom Gorana Cekića u Nišu; Foto: Nišvil

Takmičenjem u džeziranju najboljih balkanskih bras orkestra, Nišvil džez festival uvodi novi besplatni program na Letnjoj pozornici niške Tvrđave. Pobednik će osvojiti nagradu "Badi Bolden" nazvanu po vođi prvog džez orkestra iz Nju Orleansa sa kraja XIX veka.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević tvrdi da današnji balkanski bras bendovi umnogome podsećaju na marširajuće orkestre Nju Orleansa, a nastupe orkestara ocenjivaće internacionalni žiri sastavljen od eminentnih džez trubača i direktora stranih džez i world music festivala.

Pobednik će dobiti priliku da nastupi na zatvaranju glavnog programa ovogodišnjeg Nišvila ali i pokrivene troškove nastupa i putovanja na nekom od svetskih festivala u Belgiji, Francuskoj ili Americi. Najbolji solista dobiće nagradu "Maksut Maksutović", nazvanu po čuvenom niškom trubaču - rekao je Blagojević.

Objašnjava da pored 30 minuta programa po sopstvenom izboru, svaki orkestar je dužan da izvede i obavezne 3 numere, "Kad Sveci Marširaju" - džez standard, džez improvizaciju po sopstvenom izboru i "Đeli Mara" Šabana Bajramovića.

Organizacioni tim Nišvila obaviće predselekciju prijavljenih orkestara i objaviti definitivan spisak učesnika takmicenja, a zainteresovani orkestri mogu svoje prijave poslati na mail [email protected].

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: