Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 2. 2. 2018.

| Kultura

“Nišvil” priprema džez muzej, poznato i da će svirati bubnjar Omar Hakim

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nišvil
"Nišvil" će ove godine sa pratećim programima trajati 10 dana; foto: Vanja Keser

Osim muzike, filma i pozorišta na temu džeza, na ovogodišnjem Nišvilu bi, prema najavama direktora Ivana Blagojevića, trebalo da bude otvoren i prvi džez muzej, u Hamamu u niškoj Tvrđavi. Zbog para još nisu sigurni ko će sve nastupiti na niškom džez festivalu, ali kaže da je izvesno da će svirati bubnjar Omar Hakim.

Blagojević kaže da su u toku pripreme za otvaranje prvog džez muzeja u Nišu, koji su inače vrlo retki i u Evropi. Trenutno se sanira Hamam i nabavljaju eksponati značajnih muzičara.

Verujem da ćemo ove godine uspeti da saniramo sve tamo. Uglavnom smo ušli u taj posao i trenutno sređujemo prostor, biće u Hamamu. Trenutno smo u postupku sređivanja prokišnjavanja i ostalih stvari - pojašnjava Blagojević.

Zasad nije precizirao koliko dugo će građani moći da posete muzej i da li će on biti aktuelan samo tokom trajanja džez festivala, jer je još sve u fazi pripreme.


“Jurimo dobitnike Gremija”

Zasad je izvesno da će na Nišvilu svirati bubnjar Omar Hakim, jedno od velikih džez imena, kaže Blagojević, kao i Rejčel Zi, a napominje da će uskoro da najave i neka interesantna imena koje će publika u Nišu moći da čuje.

Iako je prethodnih godina ranije objavljivano ko će svirati na festivalu, Blagojević kaže da se ove godine malo kasni sa tim, jer još nisu potpisani ugovori sa izvođačima.

Jurimo trenutno neke dobitnike Gremija. Kasni se sa potpisivanjem ugovora, a onda gledamo da ne objavljujemo dok nemamo ugovor, jer se dešava da iznenada neko otkaže kao prošle godine. Ne valja da ide u medije nešto što posle neće biti. Uglavnom biće ovo bogatiji program nego prethodnih godina brojčano - dodaje Blagojević.

Pregovara se sa gomilom bendova, kako kaže, ali sa ovim budžetom, koji planiraju da bude 63,5 miliona dinara, ne mogu da se očekuju “spektakularno velika imena”. To je zato što ispod 100.000 evra na tržištu nema mnogo izvođača koji su zanimljivi široj publici, pojašnjava, ali i zato što nisu hteli da menjaju koncept festivala i svedu ga na samo 4 koncerata.

Ove godine smo proširili da to bude od 3. do 12. avgusta da bi privukli turiste. Džez teatar će ove godine biti jako ojačan, takođe i ovaj “movie”, “Šaban” i sve to, imaćemo konačno jedan pravi festival festivala kako smo ga davno zamislili. Radićemo 10 dana da bi privukli turiste, da bi Grad prihodovao, da svi hoteli budu puni, i da održimo taj status najbolje umetničke manifestacije u Srbiji - navodi Blagojević.

Ove godine će najveće priznanje festivala, nagradu za životno delo, dobiti jedan od najistaknutijih džez muzičara, bubnjar Lazar Lale Tošić, a njegov kvintet će nastupiti u Nišu 9. avgusta.


Nišvil još bez velikih sponzora

Da bi Nišvil ove godine mogao da se održi potrebno je, prema Blagojevićevim procenama, 63,5 miliona dinara, koje oni još nemaju, ali se nadaju da će uspeti da sakupe novac. Najveći finansijsku pomoć očekuju od građana Niša, odnosno iz gradskog budžeta, a konkurs su raspisala i ministarstva pa bi i od njih trebalo da dobiju koji milion.

Uglavnom budžet je maksimalno ograničen u oblasti muzike tako da Ministarstvo kulture može da nam odobri 5 miliona maksimum, tako da ne možemo da dobijemo više od toga, a biće dobro ako i toliko dobijemo. Očekujemo i pomoć Ministarstva turizma sigurno, jedino gde škripimo je pomoć Ministarstva omladine, jer prošle godine za 300 volontera nismo dobili ni dinar pomoći - pojašnjava Blagojević.

Prošle godine su od Ministarstva kulture dobili 2,4 miliona, što prema rečima direktora nije bilo dovoljno i smatrao je da su pare raspoređene "na štetu svih muzičkih festivala". Ministar kulture Vladan Vukosavljević je prilikom posete Nišu pojasnio da se manifestacije finansiraju u skladu sa kvalitetom, te da je Ministarstvo 2017. godine "pomoglo" festival za 100 % više nego 2016.

Podsetimo, prošle godine je Nišvilu otkazao jedan od glavnih sponzora - Naftna industrija Srbije, iako su ugovori sa izvođačima već bili potpisani. Ipak, na festivalu su nastupili svi koji su ranije i najavljeni, bilo je preko 170.000 ljudi, a tada je Blagojević poručio da budžet trebalo da bude duplo veći, da bi mogli da dovedu neka zvučna imena u Niš.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bane

    10:24 // 2. 2. 2018.

    Jedina svetla tačka Niša je ovaj festival!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: