Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 14. 11. 2016.

| Kultura

"Nišvil" traži trogodišnji ugovor sa Gradom

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
publika na Nišvilu i dve bine
Festivalu potreban stabilan budžet; Foto: Nišvil/D. M. Car

Zbog toga što je svake godine neizvesno hoće li dobiti novac koji im je potreban za organizaciju festivala, savet Nišvila traži od Grada potpisivanje trogodišnjeg ugovora o finansiranju. Time bi, kažu, bila obezbeđena finansijska stabilnost, a sam festival bolje pripremljen.

Savet festivala koga, kako kažu, između ostalih čine i predstavnici Grada, poslao je zahtev Skupštini Niša da odobri potpisivanje ugovora.

Ovakav ugovor je, objašnajvaju, neophodan zbog toga što se gradski budžet usvaja krajem decembra, dok Nišvil počinje sa potpisivanjem ugovora sa inostranim izvođačima već u oktobru, a sa pojedinim učesnicima potrebno dogovoriti nastupe i godinama ranije.

Sa velikim zvezdama je to potrebno uraditi čak i dve godine unapred, pa bi potpisivanje ugovora na minimum 3 godine osiguralo održivost i opstanak festivala – saopštili su iz Saveta Nišvila.

Publika na Nišvilu Ove godine rekordan broj posetilaca; Foto: JV Marko Pekić Projekcija je da za organizaciju Nišvila od 2017-2019. godine, Grad u proseku treba da izdvoji oko 25 miliona godišnje za glavni i oko 5 miliona za besplatan prateći program koju podrazumeva i promociju festivala u gradovima ka kojima postoje redovne avio-linije. Niš je poslednje 2 godine izdvajao 20 miliona za festival, pa bi ugovorom tražili oko 10 miliona više. 

Za funkcijonisanje festivala neophodno je 60 miliona dinara godišnje, a Savet je tražio da Grad finansira polovinu - objašnjava direktor Nišvila Ivan Blagojević. 

Oni smatraju da bi ovakav ugovor koristio i Gradu i festivalu, jer bi omogućio da se, ističu, višestruko više novca ulije u gradski i republički budžet.


Ovogodišnji Nišvil imao rekordan broj posetilaca

Nišvil festival Foto: Vanja KeserOve godine Nišvil je, dodaju, posetilo 170.000 ljudi, što je rekordan broj. Svi smeštajni kapaciteti u Nišu bili su popunjeni pa je i sam festival imao problema da smesti izvođače.

Nišvil podržava odluku Vlade Srbije da potpiše ugovor sa Exitom na 6 godina. Za početak, Nišvil  treba sličnu podršku da dobije od svog Grada kako bi unapredio kvalitet festivala i opravdao status jednog od Top 10 evropskih festivala po britanskom Gardijanu – dodaju.

Na sledećem festivalu, najavljuju, nastupiće 700 izvođača koji će na 12 bina odrzati 130 koncerata od kojih će 90 biti besplatni za posetioce. Već je najavljeno i da će na otvaranju festivala nastupiti čuvena Peti Ostin, i to na svoj 67. rođendan, dok će njeno izvođenje na niškom festivalu biti posvećeno stogodišnjici rođenja Ele Ficdžerald. 


Nišvil godinama traži i podršku Države

Direktor festivala Ivan Blagojević je februara, kada je odlučeno da Exit potpiše ugovor o finansiranju sa Republikom, tražio da Vlada Srbije podrži i niški džez festival.

Nišvil je za tri godine odobrio ukupno 1 milion dinara, a upravo je to zvanično najbolja manifestacija u promociji turizma Srbije za 2015. godinu i brend umetničke muzike u akciji “Najbolje iz Srbije” - istakao je tada Blagojević u pismu premijeru Vučiću.

Za organizaciju ovogodišnjeg festivala iz republičke kase Nišvil je dobio 1,2 miliona dinara. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    17:05 // 14. 11. 2016.

    Blagojevicu,puna podrska,ali tesko da ova dosljacka vlast razume sta Nisville znaci za ovaj grad i u materijalnom i kulturnom smislu!O imidzu grada da i ne govorimo!Da je Ceca ili Seka u pitanju i pripadnici turban-folka,odmah nadju pare od virtuelnih "donatora".

    • Nišvill

      20:16 // 14. 11. 2016.

      nikada nije dobio značajnu pomoć, bilo da su demokrate ili radikali na vlasti, kako u gradu, tako u državi. Ne prolaze bolje ni Niške horske svečanosti, a Nisomnija je...Prosečan glasač sluša Cecu, Jecu i slične i spram sebe bira vlastodršce.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: