Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:58, 20. 7. 2019.

| Kultura

"Nišvil" u Sofiji - promocija festivala i najavljeno osnivanje balkanske džez asocijacije

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
nišvil u sofiji
Promocija u Sofiji: Foto; Nišvil

Nakon promocije u Skoplju, Nišvil je svoju turneju nastavio juče u Sofiji, a u glavnom gradu Bugarske istaknuta je veza festivala sa tamošnjim džezerima koji su u vreme sankcija devedesetih jedini od stranaca hteli da dođu u Niš da sviraju, naveo je direktor festivala Ivan Blagojević. Najavljeno je i da će biti osnovana džez asocijacija na Balkanu.

Direktor festivala Ivan Blagojević zahvalio se muzičarima iz ove zemlje koji godinama podržavaju jedinstveni "Nišvil džez festival".

Tradicija koju svih 25 godina trajanja festivala imamo je da obavezno jedan bugarski bend nastupi na Nišvilu. Te davne 1995. godine kada smo bili pod sankcijama, jedino su muzičari iz Bugarske hteli da dođu u Niš, i tada je gostovala čitava reprezentacija najboljih džezera - kaže Blagojević.

Pijanista Antoni Dončev simbolično je na press-u presekao tortu jer posle 25 godina ponovo nastupa na Nišvilu. nišvil u sofiji Saradnja sa Bugarima; Foto: Nišvil

Hvala svima u Nišvilu za sav trud koji već 25 godina ulažu da sve ovo traje, a znam da to baš i nije lako. Sećam se da je na početku Nišvil bio mali festival sa jednom scenom, a sada je postao ogroman festival na koji dolaze najbolji muzičari iz Evrope i sveta. Neverovatna je atmosfera na samom događaju i nadam se da ćemo biti zajedno i na obeležavanju 50-og rođendana Nišvila - kaže Dončev.

Perkusionista Hristo Jotsov je pomenuo da je Nišvil zaslužan​​​​​​n i za velika prijateljstva koja su se godinama gradila.

Nišvil je jedinstven festival, toliko toga lepog se izrodilo iz naše saradnje. Festival je pokazao svoj veliki potencijal, a nigde nisam video da još neki festival ima dve scene.K se završi program na jednoj sceni, posle 5 minuta počinje na drugoj - kaže Jotsov.

Direktor Nišvila najavio je i osnivanje Balkan džez asocijacije kako bi se muzičari iz Srbije, Bugarske i ostalih zemalja zajedno predstavljali na velikim muzičkim sajmovima, kakav je showcase u Bremenu.

Takođe, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev promovisaće svoju najnoviju knjigu na "Nišville jazz & book session".

Podsetimo, ove godine Nišvil se održava od 8. do 11. avgusta, a pored big bendova na otvaranju i Geldofa na zatvaranju, ranije su najavljeni čuveni saksofonista Maseo Parker, trubač Kristijan Skot, ali i unuk Boba Marlija - Džozef.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlado M

    07:53 // 21. 7. 2019.

    Zalosno je sto se malo vise ne reklamira festival u inostranstvu odakle se moze doci avionom jeftino Austrija, Slovacka,Nemacka .... ljudi to vole ali nikada nisu culi. Jeftina karta, jeftin smestaj, super hrana, kultura jos i odlican festival to je ono sto bi privuklo mnogo stranaca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: