Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 12. 8. 2016.

| Kultura

Nišvil ugostio džezere po 33. put

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
Nišvil džez festival Nisville Jazz festival 2016
Niš je po 33. put postao Nišvil; Foto: Vanja Keser

Bilo je hladno i oblačno, ali nastupe svetskih muzičkih zvezda prve večeri jednog od najboljih džez festivala u Evropi pratile su hiljade ljubitelja džeza, a Niš je po 33. put postao Nišvil.

Glavni program Nišvila na binama “Earth“ i “Sky“ otpočeo je, tradicionalno, nastupom jednog od niških bendova. Ovog puta čast da otvore festival pripala je bendu Naisblue.

NISVILE-DAN-1.-FOTO-VANJA-KESER-JV Foto: Vanja Keser

Veče su zatim obeležili nastupi čuvenog američkog gitariste, kao i trojca okupljenog oko pijaniste Sajrusa Česnata, a publici su se predstavili još i sastavi iz Kine i Bugarske, uz neizostavnu domaću podršku.

Doajeni džeza, veterani i jedni od retkih koji ove godine izvode izvorni džez Baster Vilijams i Leni Vajt, bili su sinoć instrumentalna pratnja klaviristi Sajrusu Česnatu koji je najavljivan kao jedan od hedlajnera festivala. Energične bravure ove džez super grupe čija je ritam sekcija u nekoliko navrata nadjačavala kvalitet Česnata izmamile su gromoglasne aplauze u publici željnoj čistog džeza.

Al Di Meola, sigurno jedno od najvećih gitarskih imena današnjice, sažeo je svoj rad u nešto više od sat vremena programa i prisutnima priuštio nesvakidašnji ambijent.

Dejan Ilijić uručuje nagradu Alu Di Meoli Legenda u rukama legende; Foto: Vanja KeserMeola je sačinio repertoar od pesama iz bogate karijere, počev od najranijih dana kada je svirao u Čik Korijinom bendu, pa sve do dana kada su mu flamenko ritam i latino džez postali muzička preokupacija. Dejan Ilijić, frontmen niškog “Eyot-a” uručio je tokom nastupa Di Meoli nagradu “Šaban Bajramović” za fuziju džeza sa drugim žanrovima.

Ovo je neponovljiv osećaj i trenutak za pamćenje. Drago mi je što je Nišvil prepoznao kvalitet i odabrao mene za ovu nagradu i na tome sam jako zahvalan - kratko je prokomentarisao Al Di Meola.

Zapažen nastup imao je i Beogradski diksilend orkestar koji osim diksilend obrada džez klasika, omogućio publici da uživa u obradama tamburaških i kafanskih pesama. Tom prilikom, gradonačelnik Niša Dako Bulatović je uručio legendarnom trombonisti Ljubomiru Matijaci Nagradu za životno delo. Inače, Matijaca je pre tačno 60 godina snimio prvu džez ploču u SFRJ.

NISVILE-DAN-1.-FOTO-VANJA-KESER-JV6 Foto: Vanja KeserKineski bend “Golden Buddha Jazz Band” džezu pristupa i kroz kinesku muzikološku prizmu, pa su na autentičnim instrumentima ponovili deo performansa koji je publika mogla videti i prehodnog dana na “River stage”-u.

Da čitavo veče ne prođe isključivo u džez maniru, pobrinuo se sastav “Poduene blues” iz Bugarske. Na samom kraju prve festivalske večeri bugarski bluzeri “začinili” su program na glavnoj bini pentatonskim bluz skalama.

Džez prilagođen dvadeset prvom veku do jutarnjih časova mogao se čuti na Midnight stageu, gde su se di džejevi Fanki Džanki, Shuya Okino i Peri Luis pobrinuli za set listu. “Trojica trio”, “Blues halter” i drugi zabavljali su publiku na besplatnoj bini na ulazu u Tvrđavu, dok su na Youth stage-u, u pauzama zvaničnog programa nastupali i laureati “Naissus guitar” festival.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: