Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 28. 4. 2017.

| Kultura

“Nišvilu” 2,4 miliona dinara od Republike, direktor festivala kaže da nije dovoljno

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Nišvil
I glavni sponzor NIS otkazao "Nišvilu"; Foto: Vanja Keser

Iako je ove godine niški džez festival finansiran sa duplo više para nego 2016, na osnovu konkursa Ministarstva kulture i informisanja, direktor festivala Ivan Blagojević smatra da je model preraspodele para “na štetu svih muzičkih festivala”, a da je opredeljen novac “neadekvatan značaju "Nišvila" za kulturnu sliku Srbije”.

Kako objašnjava, najznačajniji pozorišni festival BITEF dobio je 14 miliona, filmski festival “Kustendorf” 13 miliona, a najbolje rangirani muzički festival “Mokranjčevi dani” samo 2,5 miliona. “Nišvil” je na ovogodišnjem konkursu dobio 2,4 miliona dinara.

Činjenica je da muzički festivali imaju daleko veće rashode, kako tehničke (najam bina, razglasa, rasvete, video produkcije...) tako i kada je reč o honorarima, transportu i smeštaju domaćih i inostranih grupa i orkestara. S druge strane, činjenica je da muzički festivali generišu najviše sredstava za budžet Srbije – navodi Blagojević.

Predlaže da se “budžet muzičkog stvaralaštva ubuduće makar izjednači sa budžetom filmskog stvaralaštva”, kao i da se odvoje budžeti namenjeni beogradskim projektima i projektima ostatka Srbije, koji iz godine u godinu dobijaju desetostruko manje para. Ivan Blagojević Direktor "Nišvila" smatra da muzički festivali ne dobijaju dovoljno iz budžeta; Foto: JV

Nepravednom raspodelom ukupnog budžeta Ministarstva koju dugujemo prethodnom ministru Tasovcu, došlo se do apsurda da 415 muzičkih projekata i festivala u Srbiji konkuriše za dvostruko manji iznos sredstava nego što je samo programski budžet Beogradske filharmonije – dodaje direktor “Nišvila”.

Blagojević se ipak u saopštenju zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja zbog novca koji je festival dobio iz budžeta, ali je podsetio da je 2012. godine finansiran sa 4 miliona dinara. Na ovogodišnjem konkursu je, kroz oblast “Kulturne delatnosti nacionalnih manjina”, dodaje, sa 200.000 dinara Ministarstvo podržalo i projekat “Prijatelji Šabanu”, što je prvi put da se finansira ovaj uvodni program.

Podsetimo da je ove godine podršku “Nišvilu” otkazao glavni sponzor – Naftna industija Srbije, te da je najavljeni program koji uključuje 700 izvođača i 130 koncerata doveden u pitanje. Festival bi trebalo da bude održan od 10. do 13. avgusta, a več su najavljeni nastupi Peti Ostin, Kendi Dalfer, Toni Momrel, kvintet Ala Fostera, kao i mlada zvezda Nik Vest.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milan

    22:57 // 29. 4. 2017.

    Pa realno ako neki madjionicar uspe kasvetan festival da napravi sa 20000e svaka cast.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: