Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 30. 4. 2018.

| Kultura

"Nišvilu" 3 miliona iz republičkog budžeta, organizatori kažu nedovoljno

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Nišvil
"Nišvil" će ove godine sa pratećim programima trajati 10 dana; foto: Vanja Keser

Iako ove godine dovodi u Niš zvučna imena poput bendova Gipsy Kings, Inner Circle, Matt Bianco, i izvođače kao što su Omar Hakim i Lisa Simon, Nišvilu je iz Ministarstva kulture za organizaciju ovogodišnjeg festivala odobreno svega 3 miliona dinara. Da ova cifra nije u skladu sa značajem niškog džez festivala, smatra i direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Oko pola miliona je ove godine Nišvilu povećana podrška iz republičkog budžeta u odnosu na prošlu, ali je upoređujući je sa 2012. godinom, ona za milion dinara manja. Iz Nišvila kažu da je iz Ministarstva odobreno manje od 5 % ukupnog budžeta festivala.

f Nišvil dobio svega 5 % od ukupno potrebnog budžeta; Foto: Arhiva JVBlagojević naglašava i da je budžet za muzičko stvaralaštvo značajno uvećan ove godine, iako se to nije odrazilo na podršku jednom od deset najboljih evropskih džez festivala.

Nišvil je ove godine, dodaje Blagojević, izjednačen sa Pančevačkim i Beograskim džez festivalom, a zaostaje za BEMUS-om koji je dobio 5 miliona. Dodaje i da je su u 2018. mnogo više novca dobili filmski nego muzički festivali, pa je tako Kustendorf dobio 13, a Palić i Fest po 9 miliona dinara.

Ni to što će festival sa svim svojim segmentima trajati 10 dana na 20 scena sa 250 programa i 1000 izvođača, a ni ocena londonskog Gardijana, nije dovoljno da nešto što dolazi van Beograda bude adekvatno sagledano, jer je ponovo polovina ukupnih sredstava dodeljeno prestoničkim muzičkim projektima – kaže Ivan Blagojević.

Iako je Nišvilu sugerisano da pošalje više projekata iz muzičkih i ostalih segmenata, dodaje Blagojević, nije podržan projekat “Besplatne radionice za mlade muzičare” koje drže učesnici festivala, kao ni pionirski projekat Nišville Showcase koncipiran kao direktno predstavljanje srpskih džez potencijala direktorima festivala i promoterima iz inostranstva.

Komisija je u obrazloženju odbijanja napisala da je promocija domaćeg džez stvaralaštva i izvođaštva inostranim promoterima već zastupljena kao deo programa festivala, te da ne može biti podržana kao zaseban projekat. Međutim, komisija očigledno nije upoznata da organizatori takvih manifestacija u Evropi privlače promotere tako što im plate avio karte i obezbede boravak, a ti troškovi nisu nešto što je već budžetirano za organizaciju samog festivala – kaže na kraju Blagojević.

Podsetimo, ministar kulture Vladan Vukosavljević je prošle godine upitan o finansiranju Nišvila rekao da će manifestacije dobijati budžetski novac u skladu sa kvalitetom, i najavio da će ove godine niški festival dobiti više para.

Na ovogodišnjem festivalu se iz budžeta finansiraju Nišville movie summit sa 200.000 dinara i program Prijatelji Šabanu sa 120.000 dinara.

Blagojević kaže da je za organizaciju ovogodišnjeg festivala potrebno ukupno više od 63 miliona dinara, a prošle godine je izgubio značajnog sponzora. Međutim, Nišvil se finansira i iz budžeta Niša, a prošle godine je za ovaj festival Grad dao 25 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • savetodavac

    02:49 // 1. 5. 2018.

    Organizatori i njihove gospodje treba da se prelete u vladajucu stranku, a ne u koaliciju...

  • BATA

    20:43 // 30. 4. 2018.

    Prica je ista ko sa aerodromom.Nisvil se godinama razvijao i kada je dostigo nivo internacionalnog poceo da ugrozava prestonicki dzez festival dobio je po usima,i od cuvenog Tasovca.Sve se razvija dok je u rangu provincije u pravom smislu te reci.Moramo nauciti lokalne politicare da im prva rec u diskusijama bude Nis i njegov razvoj a za tako nesto nema politike.Dosta prestonickog zaglupljivanja.

  • #SvetuSeNeMožeUgoditi

    19:59 // 30. 4. 2018.

    Na stranu sa programom nego kol'ko beše košta pivo na Nišvilu?!
    Sto kinte, sramota, mora to skuplje!!!
    Barem 200, a kartu na ulazu u Tvrđavu obavezno da naplaćuju.

    Novca bi bilo kad ni voda ne bi mogla da se unese,
    a kamoli pivo il ko šta pije kao sad širom tvrđave...

    Opet, sa druge strane nekima ni to ne valja ... tužno :(

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: