Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 18. 5. 2022.

| Kultura

“Nišvilu” sada traže kiriju i za prostor ispred muzeja ili će ukloniti eksponate

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Nišvil džez muzej
Eksponati ostaju ako organizatori plate zakup; foto: Zoran Ćirić

“Folksvagen buba”, kontrabas, saksofon i drugi eksponati ispred Nišvil džez muzeja ipak nisu opasni po građane, kako je ranije procenila Komunalna inspekcija, navode organizatori festivala pozivajući se na novu odluku inspekcije. Ali, da bi eksponati tu i ostali, inspekcija sada traži da Nišvil plati Opštini zakup prostora ispred muzeja, iako Gradu već plaćaju kiriju za muzej.

Eksponati će svakako da budu uklonjeni ako Nišvil ne dobije odobrenje za zauzeće javne površine, odnosno ne plati zakup kao što plaćaju vlasnici kafića u Tvrđavi. Međutim, organizatori ističu da zakup prostorija u Muzeju već redovno plaćaju Upravi za imovinu.

Nelogično je da postoje dva “titulara” u Tvrđavi: jedan za sam Muzej, tj. Uprava za Imovinu i drugi, za dolazni prostor do samog Muzeja, tj. opština Crveni Krst. Ovo je važno pogotovo zato što deo ispred Muzeja nije deo centralne saobraćajnice u Tvrđavi, već zasebno izdvojeni prostor neraskidivo povezan sa samom zgradom u kojoj je Muzej - navode iz Nišvila.

Dodaju da bi dodatni troškovi prema nadležnima dodatno opteretili festival, napominju da je muzejska delatnost neprofitabilna i da time ne mogu da pokriju ni troškove električne energije, a naročito troškove zakupa i plate zaposlenima.

Među eksponatima su i “trabant” sa fotografijama izvođača prethodnih izdanja festivala, kao i muzički instrumenti od stiropora.

Podsetimo, odluku da su oni visokorizični i da ih treba ukloniti Komunalna inspekcija donela je krajem aprila.

Direktor festivala Ivan Blagojević rekao je tada da eksponati promovišu, pre svega, Niš i da će Opštini Crveni Krst ponuditi zakup tog prostora kako turisti ne bi ostali uskraćeni za te znamenitosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Мина

    13:53 // 19. 5. 2022.

    Па , шта је ту спорно.Они плаћају закупнину за музеј, али не и за јавну површину испред.Нека плате.По тој логици сви кафићи не би требало да плаћају закуп простора испред свог објекта, а богами плаћају и закупнину локала, ако немају свој и сваки квадрат испред њега.Има "Нишвил" за толико, нека не кукају стално како немају средстава за одржавање овако важног фестивала и изигравају сиротињу.

  • Mile

    09:54 // 19. 5. 2022.

    Ako može da se iseli muzej Američke kulture iz Turskog kupatila, da ja otvorim muzej Zastavinih automobila, i kiriju ima da plaćam redovno.

  • Billy The Kid

    05:29 // 19. 5. 2022.

    Izmesti sve manifestacije sa tvrđave. Na Vržini napraviti veliku koncertno-manifestacijsku površinu, gde bi se održavali svi događaji. Od Niškog proleća, leta. jeseni i zime , do filmskih susreta i Nišvila.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: